Ien, de podcast #58 — ‘Nijmegen heeft behoefte aan nieuwe bestuurscultuur’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Milieudeskundige Cor Coenrady denkt dat het ook in Nijmegen tijd is voor een nieuwe bestuurscultuur. De veelbesproken APN-klokkenluider meent dat veel van de informatie uit zijn rapportages de politiek onwelgevallig is en daarom niet openbaar mag worden. Hij baseert zich op communicatie tussen hem en enkele wethouders. Dat zegt hij in aflevering 58 van Ien, de podcast in gesprek met Raymond JanssenCoenrady ziet veel fout gaan: “Een nieuwe bestuurscultuur is ook nodig in Nijmegen.”

De veelbesproken klokkenluider raakte in onmin met de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland, nadat hij enkele zeer kritische rapporten over de rol van de omgevingsdienst ODRN had geschreven. Daarin openbaarde hij onder meer de veel te hoge uitstoot van vervuilende stoffen door asfaltfabriek APN. “Dat is overigens niet het enige bedrijf dat zijn zaakjes niet op orde heeft”, zegt Coenrady. Bij nog zeventien andere bedrijven in Nijmegen-west heeft hij onrechtmatigheden geconstateerd.

‘Not amused’

Begin vorig jaar meldde Coenrady zich bij wethouder Tiemens en deed bij haar verslag van zijn bevindingen over de vervuilende asfaltcentrale. Hij ontving per kerende e-mail een reactie van de wethouder: “Ze was boos op me en wilde geen contact meer.” 

Ook gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan van der Meer was ‘not amused’ over de conclusies die Coenrady trok in zijn rapporten. Van der Meer ontkende recentelijk in dagblad De Gelderlander dat hij boos was op Coenrady en sprak zelfs zijn waardering uit voor de expertise van de deskundige. Toch overweegt ook hij stappen tegen Coenrady.

Aangifte

Dat zou ook gelden voor wethouder wethouder Noël Vergunst (GroenLinks). Volgens de APN-klokkenluider had Vergunst, die ook ODRN-bestuurder is, het plan hebben om aangifte tegen hem te doen, omdat hij veel vertrouwelijke informatie onrechtmatig zou hebben achtergehouden. Volgens Coenrady is alle informatie echter openbaar. Bovendien is hij bereid de informatie ‘weg te doen’ als er open en transparant overleg met bewonersgroepen zou komen.

In de rubriek Terugbladeren kijkt Rob Jaspers terug naar het ontstaan van de campus en de verbouwing ervan.

Ien, de podcast is te beluisteren via alle bekende podcast-apps en via www.iendepodcast.nl.