Veel klanten aan de kassa.
Veel klanten aan de kassa. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Kringloopwinkel Basta in Nijmegen voorziet in behoefte

Algemeen

NIJMEGEN - Hulpbehoevende ouderen in Kirgizië steunen of het wereldvrouwenhuis in Nijmegen. Dat kan al door gebruikte boeken, kleding of sieraden te kopen bij een kringloopwinkel die de opbrengst louter besteedt aan goede doelen. Daarvoor moet je bij Basta aan de Begijnenstraat in Nijmegen zijn.

Door Vincent Bos

Het is deze donderdag hartstikke druk. Klanten lopen in en uit. De meeste kopers komen uit Nijmegen, maar de laatste tijd melden zich ook steeds vaker Duitsers aan de kassa. En een enkele keer komt een toerist uit Hong Kong kijken wat er in deze bijzondere winkel in Nijmegen te koop is.

De filosofie van Basta spreekt de mensen aan. “Dat komt omdat onze opbrengst met aftrek van de kosten uitsluitend naar goede doelen gaat. Die projecten worden door onze medewerkers uitgekozen”, stelt coördinator Pieter Gransbergen van deze kringloopwinkel.

De goede doelen worden elk jaar opnieuw bepaald. Nu gaat de opbrengst onder meer naar een stichting die zich bezighoudt met kansarme kinderen op Java, een stichting die hulpbehoevende en op straat levende ouderen in Kirgizië steunt, een stichting in Colombia, en Changing Stories dat theater maakt voor de vele vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. In Nijmegen kunnen bijvoorbeeld het Wereldvrouwenhuis Marian van Nijmegen en Stichting Leergeld op steun rekenen.

Elk jaar worden goede doelen uit binnen- én buitenland gekozen. Ook staan het milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel bij Basta, de winkel die je vindt op een steenworp afstand van de Stevenskerk.

Basta is twintig jaar geleden opgericht. In de loop der jaren is de winkel uitgebreid. Dat geeft al aan dat de organisatie in een behoefte voorziet. In het voorste deel van de winkel vind je kleding, porselein, tassen, kleine gebruiksvoorwerpen voor in de keuken en sieraden. Het achterste deel is gereserveerd voor speelgoed, boeken, platen en geluidsdragers.

“We hebben een mooi assortiment, de winkel is smaakvol ingericht. Daar besteden we veel aandacht aan. We krijgen veel leuke spullen aangeboden en die worden op een leuke manier neergezet”, zegt Gransbergen.

“Veel mensen komen spullen brengen. Ze gunnen ons de spullen. We hebben een trouw klantenbestand. De opbrengst schommelt wekelijks tussen de 600 en 800 euro.” En dan te bedenken dat de winkel alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur geopend is. Basta biedt ook aan om de spullen op te komen halen. Die service beperkt zich wel tot inwoners van Nijmegen en Lent.

Basta werkt met twintig vrijwilligers. Een deel houdt zich ’s maandags bezig met het sorteren van de spullen. Er worden wel eens spullen aangeleverd waar Basta niets mee kan. Er wordt kortom gelet op kwaliteit. Op dinsdag worden de goederen geprijsd waarna ’s middags de winkel weer wordt ingericht.

Basta afficheert zich daarnaast als een culturele woonkamer. Dat houdt in dat er regelmatig activiteiten en workshops zijn.
www.bastanijmegen.nl