Afbeelding

In de rij voor de suikerklontjesquiz

Algemeen

NIJMEGEN - Het was afgelopen zondag druk bij Gesond & Gesellig tijdens de Dag van Lindenholt. Maar liefst 750 suikervrije ijsjes van het IJsvogeltje Nijmegen en 200 bekertjes smaakwater zijn uitgedeeld aan mensen die onder andere deelnamen aan de suikerklontjesquiz of aan de workshop hoepelen. Gesond & Gesellig laat zien dat je op een vrolijke, ontspannen én lekkere manier aan je gezondheid kunt werken.

Gezonde keuzes maken hoeft niet moeilijk te zijn, maar kan juist hartstikke lekker en leuk zijn. Dát wil Anita Heeren, initiator van Gesond & Gesellig en revalidatiearts, laten zien. Een mooi voorbeeld was een gesprek dat Heeren voerde, afgelopen zondag, met een jonge, sportieve man. Wekelijks neemt hij een bekend sportdrankje voor het sporten. Hij zag geen reden om daarmee te stoppen want hij voelt zich gezond en fit. Heeren legde hem uit dat de hoeveelheid suikers op lange termijn wel degelijk schade kunnen aanrichten. Dat overtuigde hem niet om deze gewoonte af te zweren. Nadat hij de suikerklontjesquiz had gedaan, ontwikkeld door Profitt (diëtisten en leefstijl coaching), en leerde dat er maar liefst 12 (!) suikerklontjes in één flesje sportdrank zitten, was hij geschrokken en besloot hij ter plekke dit voortaan te laten staan. “Dan maar een appeltje proberen voor het sporten”, aldus deze deelnemer.

“Voor dit soort gesprekken doe ik het”, zegt Heeren. “Op een gezellig festival met leuke activiteiten het gesprek aangaan over gezondheid. Het doet me goed dat zoveel mensen daarvoor open stonden en op een vrolijke manier zijn geïnspireerd’. Er stond steeds een rij voor de quiz en de beloning was groot met het lekkere ijs gemaakt van vers fruit of van komkommer en munt!”

Heeren is ervan overtuigd dat veel mensen echt wel gezond willen leven en met Gesond & Gesellig wil zij hen inspireren. Zij voegt graag het aspect gezelligheid toe want sámen is het gezelliger en dus ook gemakkelijker om gezonde keuzes te maken.

Groen, gezond en in beweging

Gesond & Gesellig was bij verschillende wijkenfestivals aanwezig. Tijdens de open dag van NEC op 30 juli is Gesond & Gesellig er ook. Het initiatief is mogelijk gemaakt door een subsidie van Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen. Welzijnsorganisatie Bindkracht10 helpt met verbinden van verschillende betrokken partijen.

Afbeelding