Duo Belder Kimura. (foto: Rudi Wells)
Duo Belder Kimura. (foto: Rudi Wells)

Trendsetters in de barok door Duo Belder Kimura in Stevenskerk Nijmegen

Algemeen

NIJMEGEN - In de reeks concerten van de Nijmeegse Orgelkring speelt op 5 juli het duo Belder Kimura. Het concert in de Stevenskerk Nijmegen begint om 20.30 uur.

Pieter Jan Belder (orgel) en Rie Kimura (viool) spelen werk van de grondleggers van verschillende muziektradities. De stylus fantasticus met virtuoze improvisaties kwam in de vroege barok uit Italië. Girolamo Frescobaldi was een van de grondleggers. De virginalisten, een groep Engelse componisten met William Byrd als trekker, schreef speciaal muziek voor het klavecimbel. Arcangelo Corelli, tot slot, was de schepper van de baroksonate. Van deze componist speelt het duo een vijfdelige sonate.

De toegang bedraagt tien euro en de kaarten zijn alleen online verkrijgbaar via Pieter Jan Belder en Rie Kimura, Orgel en barokviool - Ik Ben Aanwezig

De concertzomer 2022 van de Nijmeegse Orgelkring vindt vanwege een verbouwing van de Stevenskerk plaats in het koor van de kerk rond het Ardennenorgel. De organisten zullen daar onder meer op het oudste orgel dat de Stevenskerk rijk is, het Ardennen-orgel spelen. Dit orgel dateert van rond 1700 en staat in de middentoonstemming, waardoor het zich bijzonder goed leent voor de uitvoering van oude muziek. Daarnaast bespelen de musici een kistorgel, of een harmonium dat in eigen beheer is. Zij zullen bovendien meestal samenwerken met andere instrumentalisten of zangers.