Extinction Rebellion bezet ING-kantoor

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Stipt om 13.30 uur zijn 9 juli bij het ING-kantoor in Nijmegen centrum zes ‘rebellen’ van Extinction Rebellion (XR) naar binnen gelopen om te demonstreren. De eis: stop met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie. “ING steekt jaarlijks zo’n 8,5 miljard euro in olie, gas en kolen, waaronder ook nog altijd nieuwe projecten, waarvoor allang geen ruimte meer is in de escalerende klimaatcrisis. De actie is deel van een landelijke actie, waarbij tientallen ING-kantoren tegelijkertijd bezet worden”, aldus XR.

Deze middag is het ING filament aan de Molenstraat bezit door 6 klimaatactivisten. Zij hebben zich vastgekend om een pilaar en weigeren te vertrekken totdat de bank hun eis heeft ingewilligd. ‘ING, stop direct met de financiering van de fossiele industrie’, roept een rebel in een megafoon. ‘En de desbetreffende dienstverlening hiervan.’ 

De activisten benadrukken dat elke Nijmegenaar met de oranje leeuw te maken heeft. De huisbank van gemeente Nijmegen is namelijk ING. “Vier geleden waren we nog de Green Capital van Europa. Laten we dat niet besmeuren met de olie-klevende financiën van ING.”

Deel van landelijke actie

Van Groningen tot Eindhoven, van Haarlem tot Enschede en van Rotterdam tot Almere. In twintig steden gingen vandaag op hetzelfde moment rebellen van XR in totaal 25 publiekskantoren van de ING-bank binnen. “Klanten en medewerkers worden niet belemmerd door de rebellen.”

“Geen tijd meer” “We voeren al langer actie, maar ING wil niet luisteren. Klanten moeten nu ook maar eens weten wat hun vertrouwde bank doet met hun geld. Die oranje leeuw heeft olie aan z’n klauwen”, aldus een van de ‘rebellen’. “We hebben bijna geen tijd meer om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen. Daar past het fossiele beleid van ING niet in. Daarmee jagen ze de klimaatcrisis juist nog meer aan.”

Meer in plaats van minder 

“ING is met een jaarlijks bedrag van zo’n 8,5 miljard euro met afstand de grootste financier van fossiel van alle Nederlandse banken. In 2021 groeide dat bedrag zelfs naar 11 miljard. In maart van dit jaar kondigde ING aan te stoppen met het financieren van nieuwe fossiele projecten. Echter, bij nadere bestudering blijkt dat het hier slechts gaat om de directe financiering van specifieke fossiele projecten, zo’n 10% van het totale bedrag dat bij ING gemoeid is met de fossiele industrie. ING gaat namelijk wel door met het financieren en faciliteren van de bedrijven die zulke projecten uitvoeren, zo bevestigt de internationale financiële onderzoeksorganisatie BankTrack.”

Geclassificeerd als achterblijver 

“Hoewel ING heeft verklaard de klimaatdoelen van Parijs 2015 te steunen, heeft de bank sindsdien zo’n 51 miljard euro aan fossiele projecten besteed. Een jaar geleden deed het gerenommeerde International Energy Agency IEA een wereldwijde oproep om geen geld meer te steken in nieuwe fossiele projecten. ING gaat er echter mee door, door leningen te verstrekken en financiële diensten zoals ‘underwriting’ te verlenen aan fossiele bedrijven. Het is onduidelijk waarom ING het advies van het IEA niet opvolgt. BankTrack classificeert ING op basis van zijn fossiele beleid dan ook als een ‘laggard’, een achterblijver.”

Al zeven keer eerder voerde Extinction Rebellion dit jaar actie tegen het fossiele beleid van ING, met name bij het ING-hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost. Daar werd onder meer de lobby tot twee keer toe bezet en legden XR de aandeelhoudersvergadering tijdelijk stil met een lawaaiprotest. Bij die acties werden de rebellen elke keer gearresteerd wegens lokaalvredebreuk. Zij brachten de nacht in de cel door. “Dat is niet leuk. Maar we kunnen niet anders. We willen redden wat er te redden valt, en daarvoor moeten de grote geldstromen naar fossiel stoppen”, aldus een van de rebellen.

Andere organisaties 

Ook andere organisaties voeren actie tegen het fossiele beleid van ING. De bank is een van de 29 grote bedrijven waarvan het klimaatplan door Milieudefensie is geanalyseerd. Ook Fossielvrij NL voert na de overwinning bij ABP, het pensioenfonds dat na aanhoudende druk uit fossiele investeringen stapte, actie bij ING, onder meer met een petitie op www.ingfossielvrij.nl.

www.extinctionrebellion.nl

Campagnewebsite: https://www.ingdebankvanfossielnederland.nl/