Tim van Kleef 'vliegt' door de lucht. (Foto: Vince van Kleef)
Tim van Kleef 'vliegt' door de lucht. (Foto: Vince van Kleef)

Stuntstepper Tim: ‘Plezier in de sport staat voorop’

Algemeen

NIJMEGEN - Hij behoort tot de absolute top van Nederland. Vorig jaar werd Tim van Kleef uit Nijmegen nationaal kampioen, dit jaar was zilver zijn beloning. Belangrijker nog vindt de Nijmegenaar het dat hij plezier in zijn sport heeft. Al is die sport niet alom bekend. Tim is namelijk stuntstepper.

Door Vincent Bos

Salto’s maken, in de lucht om je as draaien, acrobatische toeren uithalen. Dat is het leven van Tim van Kleef (20) uit Nijmegen. Hij zou niet anders willen. Zeker twintig uur per week is hij met zijn sport bezig. En anders is hij te vinden bij Waalhalla om er les te geven. En dan rijdt hij ook nog rond als sushibezorger.

Judo

Jarenlang werd gedacht dat Tim van Kleef als judoka de top zou halen. Zo getalenteerd was hij. “Ik was op hoog niveau bezig met judo. Maar twee keer per dag trainen zag ik niet meer zitten. Bovendien was ik blessuregevoelig. Een buurjongen had ik al eens gezien met een step. Dat leek me ook wel leuk. Zo werd stuntsteppen mijn nieuwe uitdaging”, vertelt hij.

Veel trainen

“Het voordeel is dat ik mijn eigen tijd kan indelen, kan trainen als het mij uitkomt en dat ik geen blessures meer kan oplopen door toedoen van tegenstanders zoals bij het judo. Je moet er als stuntstepper wel veel voor doen. Ik train vier tot vijf keer per week, gemiddeld vier uur per keer.”

Tim weet waar hij het voor doet. Al die trainingen hebben topresultaten tot gevolg. Vorig jaar was hij op het EK 20e. Oké, er waren maar 29 deelnemers maar bij die wedstrijd was wel de wereldtop aanwezig. En hij boekt nog steeds progressie. “Bij het WK werd ik 53e van de 80 deelnemers. Het is vooral leuk dat je aan zo’n toernooi mee mag doen. Daar haal ik mijn motivatie uit.”

Een trainer heeft hij niet. Hij leert door veel te oefenen en door tal van video’s van wereldtoppers te bekijken. “De sport bestaat nog niet zo heel erg lang. Er zijn nog geen veteranen die mij kunnen aangeven hoe ik het moet aanpakken.”

Tweede thuis

Hij geniet elke dag van zijn sport. “Het doel is om te laten zien wat ik in huis heb. Dan zie ik wel waar het schip strandt. Maar het gaat er vooral om dat ik er plezier in heb. Ik train vaak in Waalhalla in Nijmegen, dat voelt voor mij als een tweede thuis.”

Om de sport te kunnen bekostigen werkt hij als stuntstepleraar én sushibezorger. En dan heeft hij ook nog een aantal sponsors.

Wedstrijden

De meeste wedstrijden zijn in het buitenland. Tim is daarvoor al eens in Barcelona, Madrid en Montpellier geweest. Hij doet niet aan elke wedstrijd mee. Het zijn er een stuk of vijf, zes per jaar. De eerstvolgende krachtmeting is in Eindhoven.