Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column burgemeester Bruls

Eindelijk: 4Daagse!

Algemeen

In de derde week van juli was Nijmegen de afgelopen twee jaar zichzelf niet. Geen 4Daagse, geen Vierdaagsefeesten (op de leuke initiatieven van de horeca na, binnen de coronaregels van vorige zomer). En op vrijdag was de Via Gladiola slechts een gewone dag op de Sint Annastraat. Maar nu is het eindelijk zover: Nijmegen zal weer bruisen van 4Daagse-koorts! 

Gelukkig zijn er, ondanks een opleving van het virus, nu geen beperkende maatregelen en kan eenieder voor zichzelf beslissen of en hoe hij of zij deelneemt aan de feestvreugde. Ik hoor om mij heen dat veel mensen er dit jaar nog meer zin in hebben dan anders. Begrijpelijk! 

Zeker de ondernemers gun ik een succesvolle feestweek. De 4Daagse is heel belangrijk voor de economie in de stad, de inkomsten zijn na de moeilijke coronaperiode zeer welkom. Ik hoop op een gemoedelijke sfeer en een gezellig drukke binnenstad, als vanouds. 

Maar ook in een 4Daagse als vanouds is er wel vernieuwing. Zo vind ik het een mooie ontwikkeling dat we tijdens de Vierdaagsefeesten voor het eerst op deze grote schaal een circulaire beker voor drankjes introduceren. U betaalt voor het eerste drankje een duurzaamheidsbijdrage van 50 cent (let op, geen statiegeld). Als u daarna uw lege beker weer inlevert, betaalt u aan de bar alleen de prijs van uw nieuwe drankje. 

“Ik hoop op een 
gemoedelijke sfeer en een gezellig drukke
binnenstad”

Ik hoop dat dit mensen helpt om hun beker gewoon even in te leveren, in plaats van op straat te gooien. Dat zorgt voor minder troep ’s avonds op straat, dus ook minder werk voor de Dar en sneller schone straten wanneer u de volgende ochtend start met wandelen (of naar uw werk gaat). En doordat al die bekers gerecycled worden, dragen we bij aan een beter klimaat. 
En voor de oplettende wandelaars is het de eerste keer dat zij op de Via Gladiola de ‘nieuwe’ lantaarnpalen - met gladiolen erin verwerkt - zullen zien, die in 2020 al zijn geplaatst. Plus nieuwe voetgangerslichten met Vierdaagsewandelaartjes.

Ook zijn er enkele nieuwe podia tijdens de Feesten. Er is dus weer genoeg te doen in de stad: voor ieder wat wils, op elk tijdstip van de dag. En dat deze feestweek hier en daar voor hinder kan zorgen voor de mensen die hier wonen of werken, dat zal duidelijk zijn. Samen proberen we dat tot een minimum te beperken. Ik hoop op uw begrip. 

Voor degenen die gaan wandelen, kijken of feesten: ik wens jullie een fantastische week in onze gastvrije, bruisende stad! 



Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl