Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column burgemeester

10 jaar Nijmegen

Algemeen

Onlangs was ik precies 10 jaar burgemeester van onze mooie stad. Dat is geen speciaal ambtsjubileum, maar natuurlijk wel een goed moment voor mijzelf om even stil te staan bij wat er deze jaren allemaal is gebeurd. 

Wat is de stad bijvoorbeeld in allerlei opzichten fysiek ontwikkeld en veranderd in die tijd! De vele nieuwe buurten in Nijmegen-Noord en de Lentse plas, de nevengeul en het stadseiland, de nieuwe wijk ten westen van de Waalkade, de binnenstad, de campus Heijendaal en bedrijventerreinen zoals Novio Tech Campus, en allerlei grotere en kleinere ontwikkelingen in de wijken. Nijmegen staat nooit stil en bouwt zichtbaar door aan de toekomst. 

Het werk als gemeentebestuurder is ook nooit saai. Ik ben er trots op om uw burgemeester te zijn. Nijmegen heeft een warm plekje in mijn hart. De stad is voor mij uniek door haar levendigheid, cultuur en historie, en natuurlijk de prachtige ligging tussen bossen, heuvels, polders en aan het water.

Maar de stad wordt vooral gemaakt tot wie zij is door u allemaal: de mensen die hier leven, wonen en werken. Mijn ervaring is dat Nijmegenaren trots zijn op hun stad en zij zetten zich er met hart en ziel voor in. Dit merk ik vooral tijdens de gesprekken die ik als burgervader heb met allerlei Nijmegenaren, jong en oud. 

Als burgemeester ben je er altijd voor de stad: als er problemen of zorgen zijn, bij nare gebeurtenissen, maar ook als er leuke of mooie momenten te vieren zijn. Ik mag bijvoorbeeld bedrijven of verenigingen feliciteren die een jubileum vieren, word uitgenodigd bij een buurtfeest, bingo of op een braderie, knip een lintje door bij de opening van een nieuwe school of ga samen met de wethouders op wijkbezoek. 

Mensen vertellen graag over wat ze meemaken, welke zorgen of ideeën ze hebben en waar ze trots op zijn. Al deze verhalen geven mij een veel completer beeld van de stad, dan wat ik vanuit mijn dagelijkse werk tegenkom. En wat ook heel leuk is: ik bezoek bijvoorbeeld 100-jarigen, of echtparen die 65 jaar getrouwd zijn. Dat zijn gezellige, soms ontroerende, maar ook interessante en leerzame bezoekjes, omdat deze mensen vaak al veel langer in Nijmegen wonen dan ik. Hun terugblik op een 100-jarig leven of een lang huwelijk schetst vaak ook een mooi tijdsbeeld van de stad: het zijn verhalen over de geschiedenis van Nijmegen in het klein. Maar genoeg teruggeblikt: ik heb samen met u nog genoeg te doen hier, laten we verder bouwen aan de toekomst!