Internationale studenten ‘binnenkort dakloos’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - “Binnenkort worden er weer honderden internationale studenten hun kamers uitgezet omdat hun jaarcontract afloopt. In Nijmegen is door de gemeente of de hogeschool en universiteit geen noodhuisvesting voor internationale studenten geregeld. Dus zijn de studenten op zichzelf aangewezen om ervoor te zorgen dat zij niet dakloos worden. Als Nijmeegse wooncoalitie hebben wij hierom een couch surfing netwerk opgezet, waar mensen zich kunnen aanmelden als host of als student die dreigt dakloos te worden”, aldus Davey Essers namens de Nijmeegse wooncoalitie. (https://forms.gle/yq1y6wE9BWgACMkf6). 

“Aangezien de gemeente of de hogeschool/universiteit dit probleem niet wil oplossen is het aan ons om dit te doen, dus wij vragen aan iedereen om na te denken of het mogelijk is om mee te helpen aan deze oplossing.”

“Huisvesting is momenteel voor iedereen onmogelijk om te vinden, vooral voor studenten. Er is druk en voor elke kamer die er wordt aangeboden wordt de hoofdprijs gevraagd en zijn er tot wel honderden aanmeldingen. Dit is heel erg naar als je studeert, maar als Nederlandse student heb je vaak nog wel het geluk dat je bij je ouders kunt wonen als er echt niks te vinden is. Een groep die deze luxe niet heeft zijn de internationale studenten. Wanneer zij naar Nijmegen komen voor hun studie krijgen zij een kamer aangeboden waar zij één jaar mogen wonen, waarna zij een nieuwe kamer moeten hebben gevonden. Het probleem is echter dat dit niet duidelijk van tevoren wordt aangegeven, waardoor mensen er te laat achter komen dat dit het geval is. Dit gecombineerd met het tekort aan studentenkamers zorgt er voor dat er in augustus, het moment waarop deze contracten aflopen, een groot aantal internationale studenten is die dreigen dakloos te worden.”