Het vijftal dat Nederland vertegenwoordigt tijdens het WK voor Biersommeliers (geheel rechts de reserve). Derde van links Nederlands kampioen Nijmegenaar Hubert Hecker.
Het vijftal dat Nederland vertegenwoordigt tijdens het WK voor Biersommeliers (geheel rechts de reserve). Derde van links Nederlands kampioen Nijmegenaar Hubert Hecker. Foto: StiBON

Nijmegenaar Nederlands Kampioen Biersommeliers

Algemeen

NIJMEGEN - Hij is 35 jaar, komt uit Nijmegen en zijn naam is Hubert Hecker. Na een competitie bestaande uit in totaal vijf onderdelen mag hij zich de winnaar noemen van het tweede Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers. 

Door Marcel Witlox

Als kampioen voert Hubert het team van biersommeliers aan dat ons land in september vertegenwoordigt op het WK voor Biersommeliers in München. Als overige teamleden kwalificeerden zich vier andere finalisten van het NK, aangevuld met een reserve.

“Een biersommelier is iemand die de volledige opleiding van Stichting Bieropleiding Nederland heeft doorlopen. Deels in Nederland waar je alles leert over en rondom bier en deels in Oostenrijk waar de internationaal erkende diploma’s voor Biersommeliers worden uitgereikt”, weet Hubert. 

“In de wereld van wijn is een sommelier iemand die in een restaurant werkt en zich bezighoudt met de wijnkaart en combinaties met het eten. Dat doe ik bij Restaurant De Nieuwe Winkel** waar ik veel ruimte krijg om onze gasten met bier te verblijden en/of kennis te laten maken. Op dit niveau wordt er helaas nog maar weinig met bier gewerkt.”

Nieuwsgierigheid

Waar komt die liefhebberij/passie voor bier vandaan? “Het is met name gegroeid tijdens de tijd dat ik bij café In de Blaauwe Hand (het fijnste café van Nijmegen) werkte. De eigenaar was een enorme bierliefhebber en wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan voor de bierwereld. In dezelfde periode is de Nederlandse bierwereld sterk gegroeid met veel nieuwe brouwerijen en biertypes. Het café had wekelijks nieuwe bieren in huis en er kwamen bierspeciaalzaken in de stad. Er was dus ook een boel om te ontdekken! Het ging zelfs zover dat ik op een gegeven moment samen met een vriend een bedrijf had voor bierproeverijen en biertrainingen voor horecapersoneel.”

Wat is jouw favoriete biertje? “Specifieke favorieten zijn er te veel om er zomaar één uit te kiezen. Ik geniet het meest van Duitse ondergistende bieren als ik even een lekker bier wil drinken zonder daar te veel over na te gaan denken. Denk aan bierstijlen als Helles, Kellerbier en Pils.” 

“Als ik wel wil nadenken over het bier en toe ben aan iets complex het ik een voorliefde voor wilde bieren. Dit zijn bieren waar wilde gistculturen en bacteriële invloeden het karakter van het bier bepalen. Ook vindt er vaak houtrijping plaats en worden er interessante toevoegingen gebruikt als kruiden of fruit. Mooi is dat deze bieren meestal niet veel alcohol bevatten maar toch een enorme smaakcomplexiteit bereiken. Heel zwaar bier zul je mij zelden zien drinken, dat is niet zo mijn ding.”

Nijmegen bierstad

“Als bierstad kunnen we trots zijn in Nijmegen! Er zijn veel brouwerijen om uit te kiezen die allemaal een herkenbare eigen stijl hebben. De Hemel heeft een rijke historie (wist je dat het witbier Witte Raaf ooit Hoegaarden naar de kroon stak?) en Oersoep is binnen korte tijd uitgegroeid naar een brouwerij met goede kwaliteit en een enorme afzet over de wereld.” 

“Maar wat helemaal in mijn straatje ligt zijn de bieren van Nevel. Wild, complex, laag in alcohol, houtgerijpt en alle grondstoffen komen uit de omgeving. Wat zij doen sluit ook perfect aan het de filosofie van De Nieuwe Winkel, dus we werken nauw samen. Zo werken we nu aan een achtste huisbier waarbij we alle onderdelen zwarte bes gebruiken: het hout, wortel, bes en blad.”

WK

En nu op naar het WK. Heb je een bepaalde voorbereiding? “Zoveel mogelijk trainen in proeven, de actualiteiten in bierlanden in de gaten houden en mijn presentatie blijven verbeteren. Zowel op mijn werk als met mijn vier mede-WK-gangers. Op het WK is de tegenstand zwaar. Het is een mondiaal evenement en dat betekent dat alle kennis wereldwijd moet zijn. Ik heb al een keer meegedaan aan een WK dus de spanning van de eerste ervaring is al geweest. Hopelijk kan ik deze ervaring tijdens het WK omzetten in een mooi eindresultaat.”

Wie gaan er naar het WK op 11 september in Duitsland? Naast Nederlands kampioen Hubert Hecker uit Nijmegen zijn dat nog Dennis Kort (Eindhoven), Bas Schampers (Breda), Léon Rodenburg (Houten) en Yoran Zonneveld (Best). Besloten werd ook een reserve aan te wijzen voor het Nederlands team der biersommeliers. Dat werd Ton van Opstal (Rijen) die als zesde eindigde en net buiten de finale was gevallen.

Het eerstvolgende NK biersommelier is op 3 juli 2023, en daarna in elk oneven jaar. Het Nederlands Kampioenschap voor biersommeliers stond, net als het WK, open voor alle biersommeliers die hun certificering hebben behaald volgens de wereldwijd geldende standaarden zoals die zijn vastgesteld door het Duitse Institut Doemens. Belangstellenden in Nederland kunnen een opleiding van dat niveau volgen via Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON).

.
Afbeelding