Tavsan in actie.
Tavsan in actie. Foto :Orange Pictures

Cijfers spreken veelgehoorde kritiek op buitenspeler Elayis Tavsan tegen

Algemeen

Elayis Tavsan is de laatste weken niet bepaald populair in Nijmegen en dat kwam onlangs tot een kookpunt. Voor het eerst in lange tijd floot een deel van de Nijmeegse achterban een individuele speler uit. Tavsan wilde er niet teveel woorden aan vuil maken, maar trainer Rogier Meijer zag dat het wat met hem deed.

De balvaardige buitenspeler zou de bal te weinig afgeven bij teamgenoten. Maar wat blijkt uit cijfers van Opta Sports: na zes speelronden hadden alleen Xavi Simons (PSV) en Javaïro Dilrosun (Feyenoord) meer kansen na een carry gecreëerd dan Tavsan (13 keer): een carry is een dribbel van minimaal vijf meter om vervolgens een medespeler te bereiken óf het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Bovendien was er geen enkele speler die vaker een tegenstander wist te passeren dan Tavsan (19 keer).

Vorig seizoen noteerde Tavsan teleurstellende ‘harde’ statistieken. De vleugelaanvaller maakte vijf goals en gaf slechts één assist. Maar als je dieper in de gegevens duikt, had Tavsan met wat hulp van zijn ploeggenoten echt wel sterkere cijfers kunnen noteren. Met 6,6 Expected Goals en 3 Expected Assists volgens FotMob hadden de acties van de Jong Oranje-speler regelmatig een beter lot verdiend. Expected Goals en Assists zeggen iets over de waarde van de kans die hij kreeg (goal) of bood aan een medespeler (assist).

Goed, dan raakte Tavsan weliswaar heel knullig de bal kwijt voorafgaand aan de 0-1 van Fortuna, maar extreem veel balverlies lijdt de aanvaller ook niet. Volgens statistieken-website infogol kwam dit seizoen 83% van Tavsan’s passes aan bij een medespeler. Ter vergelijking: zijn collega op links Mikkel Duelund raakt bijna twee keer zo vaak de bal kwijt (70%). Oussama Tannane heeft een pass-nauwkeurigheid van 80%.