Katoeskja Spronk (rechts) ontvangt symbolisch het Lokaal Compliment uit handen van wethouder Grete Visser.
Katoeskja Spronk (rechts) ontvangt symbolisch het Lokaal Compliment uit handen van wethouder Grete Visser. Foto: Vrijwilligerscentrale Nijmegen

Katoesjka Spronk ontvangt het Lokaal Compliment

Algemeen

NIJMEGEN - In de Lindenberg vond onlangs het Lokaal Compliment 2022 plaats. Het vrijwilligersfeest van de gemeente Nijmegen voor alle vrijwilligers in Nijmegen, ook dit jaar georganiseerd door Vrijwilligerscentrale Nijmegen. Katoesjka Spronk-Heideman ontving het Lokaal Compliment voor haar vrijwilligerswerk, onder andere bij Heumensoord.

Het is de afgelopen maanden weer veel in het nieuws: de opvang van vluchtelingen in Nederland. Dit was ook al het geval in 2015. Dat was het moment waarop Katoesjka in actie kwam. “In 2015 en 2021 heb ik geprobeerd om zo snel mogelijk aan de slag te gaan als vrijwilliger,” vertelt Katoesjka. “Dankzij contact met het Rode Kruis en Bindkracht10 kon ik snel beginnen. Ik ben naar Heumensoord gegaan en heb ter plekke meteen mijn handen uit de mouwen gestoken.” 

Katoesjka hielp met de (coördinatie van) kinderactiviteiten, de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers, het opzetten van een schooltje en het creëren van een kindvriendelijke ruimte (‘Child friendly space’). Heumensoord wordt inmiddels niet meer gebruikt als opvang, maar dat betekent niet dat Katoesjka stilzit: “Ik heb contact gehouden met een Afghaans gezin en een Afghaanse vrouw. Ik bezocht het gezin in de noodopvang in Enschede, het AZC Arnhem en onlangs in hun eigen huis.” Ook dompelde ze het gezin onder in een echte Nijmeegse traditie: “We hebben samen enorm genoten van de Vierdaagse!” Toen dit jaar de oorlog in Oekraïne uitbrak, stond Katoesjka opnieuw klaar om te helpen. Ze hielp bij het inrichten van een ‘Child friendly space’ in de Jan Massinkhal.  

Vrijwilligerswerk geeft Katoesjka veel energie: “Door vrijwilligerswerk kan ik mijzelf inzetten voor een menswaardig bestaan en kansengelijkheid voor ieder mens.” Katoesjka ontving het Lokaal Compliment namens alle Nijmeegse vrijwilligers, want ook Katoesjka kan het niet alleen: “Ik werkte samen met een groep van 25 tot 30 betrokken en flexibele vrijwilligers, maar naast alle vrijwilligers bij de AZC’s kent gemeente Nijmegen nog veel andere vrijwilligers. Ik vond het een hele eer om dit compliment voor álle vrijwilligers van Nijmegen uit de handen van wethouder Grete Visser te ontvangen!”