Zomerpicknick met en voor members stichting Quiet Nijmegen. Links Brigitte Theeuwen.
Zomerpicknick met en voor members stichting Quiet Nijmegen. Links Brigitte Theeuwen. Foto:

Stichting Quiet Nijmegen: ‘We maken lawaai voor stille armoede’

Algemeen

NIJMEGEN - Armoede. Voor steeds meer Nijmegenaren allang niet meer een ‘ver-van-je-bed-show’. Dagelijks moeten leven net op of onder het bestaansminimum zorgt vaak voor schaamte en sociaal isolement. Stille armoede? Stichting Quiet Nijmegen wil de stilte doorbreken en zet zich nadrukkelijk in voor deze groeiende groep. Hun motto: ‘We maken lawaai voor stille armoede’.     

Door Marcel Witlox

Mensen die zich aanmelden bij Stichting Quiet Nijmegen worden members genoemd. Vaak zijn het mensen die gebruik maken van de diensten van bijvoorbeeld de Voedselbank of Stichting Leergeld en via die organisaties of via de Stip gewezen worden op het bestaan van stichting Quiet.

“We willen dat hun verhaal verteld wordt, dat ze ervaren dat ze er niet alleen voorstaan, dat ze kunnen werken aan hun zelfvertrouwen”, weet voorzitter Brigitte Theeuwen. 

Veel stress

Member Marianne Litjes, moeder van drie volwassen kinderen en trotse oma van twee kleinkinderen, kwam via de Voedselbank terecht bij Quiet Nijmegen. “Ook ik voelde aanvankelijk schaamte en vond dat niemand hoefde te weten over mijn situatie. Leven in armoede gaf mij veel stress, elke week weer moeten bedenken hoe je het financieel moet rondbreien. Alle reclamefolders napluizen op zoek naar koopjes. En toch niets overhouden om een keer buiten de deur een simpel kopje thee te drinken. En bij het boodschappen doen de kinderen van te voren al te moeten zeggen dat je niets extra’s kunt kopen. Dat is zeker niet leuk!”

De stichting is in 2019 begonnen in Nijmegen en telt op dit moment al zo’n 400 members. “Onze members kunnen niets extra’s doen wat voor veel andere inwoners wel heel normaal is maar voor hen niet betaalbaar en dus niet vanzelfsprekend”, weet Theeuwen. 

Naar het zwembad

Ze vervolgt: “Members krijgen regelmatig gratis aanbiedingen, zoals een verjaardagstaart of fietsreparatie. Op vertoon van hun lidmaatschapspasje kunnen ze daarvan gebruik maken. Als member kun je ook in aanmerking komen voor bijvoorbeeld kleding, maaltijden en inktpatronen maar ook voor een gratis knipbeurt, pedicure, fietsreparatie, vrijkaartjes voor een avondje uit, deelnemen aan een fitnessclubje of met de kinderen naar het zwembad.”

“Al deze goederen en diensten krijgen wij van onze sponsoren. We merken dat veel ondernemers graag hun producten of diensten willen delen met mensen die het hard nodig hebben. Overigens hebben we ook particuliere sponsoren. Bijvoorbeeld iemand die wel eens filmkaartjes beschikbaar stelt. En ook onze members zelf kunnen een steentje bijdragen.”  

Voor Litjes betekent de stichting veel meer dan gratis brood of kattenbrokken. “Inmiddels doe ik veel vrijwilligerswerk. Zo ben ik nauw betrokken bij de open inloopochtend. Je hebt zo iets te doen en komt onder de mensen. Dat geeft mij veel voldoening en energie. Veel beter dan hele dagen alleen thuis zitten” 

Eigenwaarde

Theeuwen vult aan: “Dat is altijd goed voor je eigenwaarde. Dat is óók wat Stichting Quiet doet. We ondersteunen onze members in het ontdekken van hun talenten. Zo vergroten we zelfvertrouwen en doen meer mensen mee Een mooie opstap om weer mee te draaien in de maatschappij en erbij te horen.”

Steun

Iedereen - bedrijven en particulieren - kan Stichting Quiet ondersteunen met het gratis beschikbaar stellen van diensten of af te halen producten in een winkel. Of met een financiële bijdrage. Of word Quiet vrijwilliger bij een van de activiteiten van Quiet. Stuur een email naar nijmegen@quiet.nl of bel 06 - 3897 3005.

Voor meer informatie kijk op de website www.quiet.nl/nijmegen.