Sinds kort kun je in de gemeente Nijmegen inzamelvoertuigen tegenkomen van Green Collective.
Sinds kort kun je in de gemeente Nijmegen inzamelvoertuigen tegenkomen van Green Collective. Foto:

Green Collective ‘zorgt voor minder inzamelwagens en schonere lucht in Nijmegen’

Algemeen

NIJMEGEN - Minder kilometers, minder uitstoot en minder verkeersdrukte in de binnenstad van Nijmegen. Green Collective, een initiatief van Renewi en PreZero, zamelt sinds kort in de gemeente Nijmegen gezamenlijk het bedrijfsafval in. 

“Door voortaan met gezamenlijke inzamelvoertuigen te rijden, draagt Green Collective bij aan een schonere, beter bereikbare en veiligere stad. Zo wordt het inzamelverkeer tot 50 procent verminderd. Dit levert óók een flinke CO2-reductie op, want elke 100 kilometer die minder wordt gereden, leidt tot een besparing van 160 kilogram CO2”, aldus Green Collective.

Green Collective heeft zich tot doel gesteld in 2023 minstens 30 gemeenten te helpen met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. Inmiddels heeft Green Collective al positieve ervaringen opgedaan met deze duurzame vorm van inzameling in gemeenten als Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. En is nu dus ook aan de slag in Nijmegen.

Green Collective verenigt afvalinzamelaars én zorgt voor de implementatie, het beheer en de uitvoering van de gezamenlijke afvalinzameling. Green Collective wil op den duur ook de gezamenlijke inzameling van andere afvalstromen mogelijk maken, zoals papier en karton en PBD-afval van bedrijven.

Eric Pero, Directeur Operations Nederland bij Renewi: “Wij zijn blij dat we met ons duurzame collectief ook in Nijmegen van start kunnen gaan. Met Green Collective laten we zien dat we in steeds meer gemeentes duurzamer kunnen inzamelen. Zo voorkomen we onnodige vervoerskilometers en besparen we tonnen aan CO2-uitstoot. Dat resulteert in schonere lucht en minder verkeersdrukte, wat ook de verkeersveiligheid ten goede komt. Kortom, een initiatief waarbij er alleen maar winnaars zijn.”

Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van PreZero, is blij dat Green Collective in Nijmegen van start gaat: “Samen kom je verder, dat bewijst dit mooie initiatief. Deze samenwerking zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder zwaar verkeer. Een duurzame stadslogistiek is een belangrijk thema in een duurzame toekomst voor steeds meer Nederlandse gemeenten. We zijn dan ook erg blij dat we hier met Green Collective ook in Nijmegen invulling aan kunnen geven.”

www.green-collective.nl