Inge Kersten. (Foto: Anoek Bleumer)
Inge Kersten. (Foto: Anoek Bleumer) Foto:

Financieel expert helpt Nijmegenaren met geldzorgen

Algemeen

NIJMEGEN - Inge Kersten is financieel expert en helpt Nijmegenaren met geldzorgen: “Zelfs mensen met een goede baan komen nu in de problemen.”

Inge werkt al heel wat jaren als financieel expert voor de gemeente Nijmegen in de wijken Oost en Grootstal. “Mensen met geldproblemen wachten echt te lang met het maken van een afspraak. Dat hoeft niet! Een intake is bij ons heel laagdrempelig en de meeste mensen kunnen wij een heel eind op weg helpen.” 

Door de stijging van de energiekosten en de inflatie zie je dat het voor veel mensen moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. “Je merkt dat mensen met een goede baan nu zelfs in de problemen komen”, vertelt Inge. “Het is voor iedereen mogelijk om een afspraak te maken. Wat je inkomen is maakt niet uit. Advies is helemaal gratis, niet alleen de eerste afspraak, maar ook de vervolgafspraken.”

Onzeker

Ik begrijp dat het onbekende onzeker en angstig maakt. Maar dat hoeft niet. Ons werk is om voor mensen brandjes te blussen maar de insteek is wel dat mensen zelf zaken regelen. Wij bieden hulp, maar mensen moeten ook zelf proberen orde op zaken te stellen zodat ze weer trots op zichzelf worden. Voor elke inwoner bekijken we wat de beste hulp is bij de persoonlijke situatie.”

Vanuit de kantoren van Stip (steunpunten in de Nijmeegse wijken) worden de afspraken tussen inwoners en de financieel expert geregeld. Inge: “Als mensen een afspraak hebben staan bel ik ze zelf met wat korte vragen. Als ik ze dan op kantoor zie heb ik ze al even gesproken. Mensen komen via allerlei loketten binnen, via buurtteams, huisartsen, woonstichtingen. Alles is mogelijk.” 

“Ook bieden we via vroegsignalering hulp aan mensen voordat de financiële problemen te groot worden. Vaak kun je dan al zaken regelen en bijvoorbeeld het bezoek van een deurwaarder voorkomen.”

Inge vervolgt: “Tijdens de eerste afspraak bespreken we de geldzorgen. Samen bekijken we de verschillende mogelijkheden om schulden af te lossen of schulden te voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn schuldhulpverlening, budgetadvies of een budgettraining. Ook geef ik informatie over vergoedingen of inkomensregelingen waar mensen mogelijk recht op hebben. Samen bepalen we wat de volgende stap is.”

Ze benadrukt: “Zaken overkomen mensen, Je weet nooit wat voor persoonlijk verhaal er achter de geldzorgen zit. En dat maakt mijn werk zo mooi. Elk verhaal is anders. Het is heel fijn om voor Nijmegenaren te werken. Ze zijn oprecht. Wat mij steeds meer opvalt is dat mensen geen overzicht meer hebben, ze zien door de bomen het bos niet meer. Dat wij daar bij kunnen helpen is zeer waardevol.”

Financieel expert 

Voor de winterperiode heeft de gemeente een tijdelijk noodfonds. Kom je door de hoge energiekosten in financiële nood? Lukt het niet meer om al je uitgaven te betalen? Maak dan een afspraak met een financieel expert en meld je aan via Bindkracht 10 (www.bindkracht10.nl/geldzorgen). Samen wordt bekeken wat de beste hulp is bij je persoonlijke situatie. 

Je kan ook bellen met de Stips (steunpunt in de wijk) via de Stiplijn tel. 024 - 350 20 00. Of langskomen bij één van de Stips in Nijmegen. “Het maakt niet uit hoeveel inkomen je hebt. Nijmegenaren met een hoger inkomen kunnen ook in aanmerking komen voor het noodfonds.”

Kijk voor meer informatie op: www.nijmegen.nl/dewinterdoor.