Science Café: zonnebrandstoffen en kunstmatige fotosynthese

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Het Science Café Nijmegen verzorgt woensdag 29 maart een Engelstalig evenement met lezing en discussie over zonnebrandstoffen en kunstmatige fotosynthese. Drie prominente wetenschappers, te weten Joost Reek, Gerard van Rooij en Klaas Hellingwerf komen hun verschillende aanpakken voor het maken van CO2-neutrale brandstoffen bespreken en er is live muziek van HarryKatur: groovy deuntjes uit elektrisch aangedreven machines voor omzetting in (bio)chemische energie. 

Brandstoffen simpelweg winnen uit lucht, water en zonlicht, zou dat niet geweldig zijn?! In feite is dit een realiteit in wording! Omdat onze verslaving aan fossiele brandstoffen te veel broeikasgassen produceert, zijn duurzame energiebronnen als de zon bijzonder interessant. En nu de elektriciteitsproductie door middel van zonnepanelen en windturbines een grote vlucht neemt, wordt opslag meer en meer een punt van aandacht. Voor eenvoudige, langdurige opslag en transport zijn stabiele, energiedichte brandstoffen nodig. Maar hoe zet je zonne-energie om in chemische energie? Daarvoor spieken wetenschappers bij de fotosynthese in planten. Tal van projecten werken momenteel aan het imiteren en verbeteren van deze groene raffinaderijen om CO2-neutrale zonnebrandstoffen te maken.

Wetenschappers

-Joost Reek (UvA) en zijn team bestuderen nauwkeurig het complexe fotosyntheseproces om de katalyse te optimaliseren voor de efficiënte splitsing van water in zuurstof en waterstof. 

-Gerard van Rooij (DIFFER, MU) gebruikt een plasmachemische benadering voor de dissociatie van CO2 in CO, dat vervolgens kan worden gebruikt voor het maken van brandstoffen zoals kerosine. 

-Klaas Hellingwerf (UvA, Photanol) benut de kracht van fotosynthetische cyanobacteriën door hun metabolisme genetisch te manipuleren voor de productie van hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën. Spin-off Photanol heeft al een demoplant in bedrijf waarin deze algen aan het werk worden gezet. 

Science Café in The Shamrock aan de Smetiusstraat 17 in Nijmegen. Aanvang 19.30 uur. Gratis entrée, vrije inloop

https://www.sciencecafenijmegen.nl