Proef met energiezuinig witgoed voor Nijmegenaren in de bijzondere bijstand

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Nijmegenaren die recht hebben op bijzondere bijstand en witgoed aanvragen, krijgen vanaf 1 mei 2023 alleen nog maar een vergoeding voor energiezuinig witgoed. 


Omdat energiezuinig witgoed vaak duurder is, krijgen deze inwoners een hogere vergoeding van maximaal 600 euro voor een nieuw product. Het gaat hierbij om koelkasten, koel-vriescombinaties en wasmachines. De proef gaat 1 mei 2023 in en duurt 8 maanden. De ambitie is om na deze periode een vervolg te geven aan het verstrekken van energiezuinig witgoed. 

“Om energiearmoede te verzachten, wil de gemeente Nijmegen inwoners die recht hebben op bijzondere bijstand een energiebesparend product aanbieden. Zij hebben weinig eigen middelen om een vaak duurder energiebesparend product aan te schaffen. Met een verplichte aanschaf van een energiezuinig apparaat worden energiekosten bespaard”, aldus de gemeente. 
Om witgoed te kunnen aanschaffen moeten de producten hoge energielabels hebben. Zo moet een wasmachine energielabel A of B hebben.

Bijzondere bijstand is een vergoeding vanuit de gemeente voor noodzakelijke kosten die inwoners zelf niet kunnen betalen. Aanvragen van bijzondere bijstand kan via de website www.nijmegen.nl.