Afbeelding
Foto: : Orange Pictures

Uitverkochte uitvakken: onvoorwaardelijke uitsupport siert het Nijmeegs legioen

Algemeen

De in het seizoen 2021/22 ingezette trend van massale uitsupport voor NEC heeft zich ook gedurende het afgelopen seizoen voortgezet. In liefst tien van de zeventien uitwedstrijden werd de Nijmeegse equipe namelijk gesteund door een uitverkocht uitvak. Dit was het geval tegen FC Volendam, Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles, Excelsior, RKC Waalwijk, FC Emmen, Fortuna Sittard, FC Utrecht, SC Cambuur en FC Twente.

Opvallend hierbij is dat de laatste drie wedstrijden in voorgaand rijtje op het onaantrekkelijke tijdstip van vrijdagavond 20:00 uur werden gespeeld. Ook dat bleek voor de Nijmeegse fans dit seizoen dus echter geen reden voor afwezigheid. Tevens werd de, wegens Europese verplichtingen, uitwedstrijd tegen AZ last-minute ook verschoven naar een 20.00 uur tijdstip, maar dan op donderdag. Ook dit bleek geen reden voor de Nijmegenaren om het potje te laten schieten; 670 supporters maakten de trip naar Alkmaar.

Dan waren er nog de wedstrijden tegen de traditionele top drie. Zowel in Eindhoven (762), Rotterdam (750) en Amsterdam (920) werd NEC massaal gesteund door het trouwe publiek. Steun die de ploeg ook in de derby goed had kunnen gebruiken. Ware het niet dat NEC vanuit Vitesse slechts 400 van de normaal gesproken 1200 beschikbare kaarten aangeboden kreeg. Dit lage aantal kaarten resulteerde, na samenspraak tussen club en enkele supportersgroeperingen, tot een boycot: het uitvak in Arnhem bleef leeg.

En dan was er nog de wedstrijd tegen FC Groningen. Of ja wedstrijd, zeventien minuten. Na de door 890 supporters overbrugde afstand van 214 kilometer konden de uitsupporters namelijk weer huiswaarts keren omdat een individu besloot het inmiddels bekende biertje tegen het achterwerk van de grensrechter aan te gooien. En tja, er was nu eenmaal afgesproken dat de wedstrijd in dergelijke gevallen definitief gestaakt worden. De wedstrijd werd enkele dagen later uiteindelijk zonder zowel thuis- als uitfans uitgespeeld.

Met een bezettingsgraad van liefst 89% kan NEC bogen op een fantastisch uitvak. Na Feyenoord, Ajax, PSV en FC Twente is het zelfs de nummer vijf van de Eredivisie qua uitsupport. 

Naast landelijke erkenning is er nog iets dat de gemiddeld 662 uitsupporters goed zal doen en dat betreft hetgeen er op het veld gebeurde. In uitwedstrijden pakte NEC namelijk 21 punten. Dat zijn er drie meer dan tijdens thuiswedstrijden. Mocht je twijfelen om komend seizoen vaker uitwedstrijden te gaan bezoeken, dan trekt dit je misschien wel over de streep. Al worden meer thuisoverwinningen komend seizoen ook op prijs gesteld.

Bron: sv NEC

(Foto: Orange Pictures)