Opening Vrijheidsmuseum in Groesbeek verbindt verleden en heden

Algemeen

GROESBEEK - Op woensdag 5 juli vond de feestelijke opening plaats van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Het museum, gelegen te midden van de prachtige heuvels van Groesbeek, vertelt het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Het slaat op een interactieve manier een brug tussen het verleden en het heden. 

Tijdens de opening spraken Minister-president Mark Rutte en Nathanael Liminski, de Duitse Europaminister van Nordrhein-Westfalen, over het belang van vrijheid, democratie en de rechtsstaat.

Florian Kirsch deelde zijn ervaringen binnen het bedrijf HKM in Duisburg, waar jonge metaalbewerkers een opleiding volgen waarbij ze ook door het Vrijheidsmuseum worden getraind in geschiedenis, democratie, vrijheid en tolerantie. Maria Diedenhofen en Ria Roosendaal gaven als ooggetuigen van de oorlog een indrukwekkende boodschap van vrijheid voor de toekomst.

Tjitske Maliepaard en twee jongeren, Isabella (10) en Mehrzad (16), deelden hun visie op vrijheid. Isabella merkte op dat volwassenen vaak makkelijke dingen moeilijk maken en Mehrzad riep op om de vrijheid te beschermen en was hoopvol over de toekomst.

De opening was een prachtige dag vol betekenis en emotie. Het Vrijheidsmuseum is gevestigd op Wylerbaan 4 in Groesbeek. (www.vrijheidsmuseum.nl)