Cursus ‘Verhaal van Gelderland’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Interesse in de Gelderse geschiedenis? Volg dan de cursus ‘Verhaal van Gelderland’. De bijeenkomsten zijn in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel in Nijmegen op de donderdagavonden 28 september, 5, 12 en 19 oktober, telkens vanaf 18.00 uur. Inschrijfkosten 100 euro.  

Gelderland speelde altijd een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland en Europa. Als je deze cursus hebt gevolgd, kijk je voor altijd met andere ogen naar onze mooie provincie. Wil je meer weten over het historisch belang van Gelre, een gewest dat niet eens zo heel lang geleden veel machtiger was dan Holland? Geef je nu alvast op via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/events/cursus-verhaal-van-gelderland/

Welke indrukwekkende sporen laten de Romeinen achter langs de grote Gelderse rivieren? Hoe machtig was het hertogdom Gelre in de late middeleeuwen? En welke hoofdrol speelde Gelderland in de Tachtigjarige Oorlog? In vier avonden neemt historicus en programmamaker bij Omroep Gelderland René Arendsen u mee door de Gelderse geschiedenis. Hij doet dat aan de hand van de vierdelige boekenreeks Verhaal van Gelderland. Iedere avond staat één tijdvak centraal. 

Prehistorie, Romeinen en vroege Middeleeuwen

De eerste bijeenkomst gaat over de vroegste geschiedenis van de prehistorie, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Gastspreker is Paul van der Heijden die verschillende boeken schreef over de Romeinen in Gelderland. 

Vorstendom in het hart van Europa

De tweede avond belichten we Gelderland als zelfstandig middeleeuws vorstendom in het hart van Europa. Hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde Johan Oosterman aan de Radboud Universiteit Nijmegen brengt het Gelderse hofleven van zeshonderd jaar geleden tot leven. 

De gloriejaren

Tijdens de derde bijeenkomst kijken we naar Gelderland als Nederlands gewest in de zeventiende en achttiende eeuw. Historicus Joost Rosendaal neemt ons mee naar de revolutionaire laatste decennia van deze periode waarin een aantal Geldersmannen een verrassend grote rol spelen. 

De 20e eeuw

De laatste avond is bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven te gast. Zij was de projectleider van de boekenreeks Verhaal van Gelderland en schreef het hoofdstuk over de twintigste eeuw.