Bas Bloem, neuroloog en initiatiefnemer Parkinson weekend Nijmegen. (Foto: Linelle Deunk)
Bas Bloem, neuroloog en initiatiefnemer Parkinson weekend Nijmegen. (Foto: Linelle Deunk) Foto: LINELLE_DEUNK

Parkinson Weekend in Nijmegen met lezingen, expositie, sport en dans

Algemeen

NIJMEGEN - ‘Parkinsonprofessor’ Bas Bloem vindt dat veel mensen nog te weinig afweten van de ziekte van Parkinson. Iedereen die leeft met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme en andere belangstellenden zijn van 22 t/m 24 september welkom bij Het Parkinson Weekend in Nijmegen. Met een breed palet aan activiteiten, waaronder wetenschappelijke lezingen, een kunstexpositie, films en dans- en sportactiviteiten. 

Bloem is neuroloog en doet aan het Radboudumc in Nijmegen onderzoek naar onder meer het positieve effect van muziek, kunst en sport op mensen met deze hersenziekte. 

Veel mensen kennen wel iemand die de ziekte van Parkinson heeft. Toch weet lang niet iedereen dat het om een hersenziekte gaat. Parkinson is zelfs de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd. Bloem is ervan overtuigd dat gezond leven heel belangrijk is voor mensen met parkinson.

Bloem heeft een onderzoekslijn opgezet, waarbij lifestyle (sporten, beter omgaan met stress) en kunst een belangrijk onderdeel vormen. “Parkinson is een invaliderende ziekte, die veel impact heeft op patiënten. Door te bewegen, te sporten, muziek te beluisteren, te dansen en van kunst te genieten kunnen we de kwaliteit van leven verbeteren, mogelijk zelfs het ziekteproces vertragen en wie weet ooit voorkomen”, vertelt Bloem. “Daar is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor en wij gaan dat verder onderzoeken.”

Bloem geeft bij het Radboudumc leiding aan een van de grootste, internationale onderzoeksgroepen naar de ziekte van Parkinson. Hij kreeg in 2022 de Stevinpremie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de wetenschappelijke en maatschappelijke waarde van zijn werk. Deze premie van 2,5 miljoen euro wil Bloem inzetten voor meer onderzoek naar de oorzaken van parkinson en voor onderzoek naar een op de persoon afgestemde behandeling van deze ongeneeslijke ziekte, waarbij het gaat om een combinatie van geneeskunde en gezond leven.

Nederland loopt internationaal gezien voorop met het onderzoek naar parkinson, meldt Bloem. Hij is blij dat er wetenschappers uit bijvoorbeeld Amsterdam naar Het Parkinson Weekend komen. “In het Amsterdam UMC is een hele nieuwe behandeling voor parkinson ontwikkeld en daarover wordt het publiek bijgepraat.”

Dopamine

Als je danst, geniet van kunst of sport maken je hersenen dopamine aan. Dit stofje helpt een mens met bewegen, denken en het ervaren van blijdschap en geluk. Bij de ziekte van Parkinson gaan de hersencellen die dopamine produceren verloren. Mensen met parkinson gaan daardoor trillen, hebben moeite met bewegen en met praten. Er zijn medicijnen die het tekort aan dopamine kunnen aanvullen, maar iemand die parkinson heeft, komt er nooit meer vanaf.

Met Het Parkinson Weekend in Nijmegen wil Bloem het publiek informeren over deze hersenziekte en parkinsonpatiënten laten zien wat ze zelf kunnen doen, bijvoorbeeld door meer te bewegen. “Met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, kunst, informatie over gezonde voeding en sportactiviteiten. Het wordt een leuk weekend en iedereen is van harte welkom! Het gaat erom dat we mensen met parkinson en hun naasten perspectief bieden”, zegt Bloem. 

Voor meer informatie: intonijmegen.com/parkinson-weekend