Wethouder Grete Visser, Ronald Leushuis (bestuurder Talis), Gerwin Winkelhuis (bedrijfsleider Dura Vermeer) met de bewonersprojectgroep.
Wethouder Grete Visser, Ronald Leushuis (bestuurder Talis), Gerwin Winkelhuis (bedrijfsleider Dura Vermeer) met de bewonersprojectgroep. Foto: William Moore

Oplevering 220 woningen in wijk Jerusalem

Algemeen

NIJMEGEN - Deze week vierden Talis en Dura Vermeer samen met de bewoners van wijk Jerusalem dat het sloop-nieuwbouw project klaar is. In ongeveer 2,5 jaar tijd veranderde Jerusalem van een wijk met naoorlogse woningen naar de eerste aardgasvrije buurt met woningen van houtbouw. Zo kregen de bewoners een nieuwe stek op de voor hen vertrouwde plek. 

In het begin waren veel bewoners huiverig voor de plannen. Voor de bewoners was het een intensief traject en sommige bewoners kregen ook te maken met een huurverhoging. Nu sommige bewoners al een tijd in hun nieuwe woning zitten, merken ze het comfort van de nieuwe woning. Ook is de nieuwe woning energiezuiniger. 

Ronald Leushuis (bestuurder Talis): “We snappen goed dat het slopen van de woningen veel impact had op de bewoners. Niet alleen gaat je oude vertrouwde huis tegen de vlakte, maar ook moet je twee keer verhuizen: een keer naar een wisselwoning en daarna nog eens naar een nieuwe woning. We wilden daarom dit project graag samen met de bewoners afsluiten, waarbij we hen bedankten voor al hun vertrouwen in en geduld tijdens het project.”

Aardgasvrij

Bijna alle woningen in de wijk zijn aardgasvrij. Huurders hadden zelf de keuze of zij een aardgasvrije woning wilden of niet. Bij de aardgasvrije woningen liggen er op de daken zonnecollectoren en extra zonnepanelen. “De nieuwe woningen zijn duurzamer en energiezuiniger. Hier zijn we erg blij mee, want het is onze taak om te zorgen voor betaalbare woningen voor onze huurders”, aldus Leushuis. Het aardgasvrij maken van de woningen was mede mogelijk door subsidie van de provincie en de inzet van de gemeente Nijmegen.

‘Blokje Om’

In vijf fasen sloopte Dura Vermeer de oude woningen en bouwde op de bestaande fundering nieuwe woningen. Ze gebruikte hiervoor het concept ‘Blokje Om’: nieuwbouw op basis van houtskeletbouw. Alle elementen van de woning komen hierbij kant-en-klaar uit de fabriek. Daardoor konden de woningen in zes weken tijd gesloopt en herbouwd worden. Bewoners konden na een periode in de wisselwoning terug naar hun eigen woning. Hiermee is de sociale en fysieke structuur in tact gebleven. 

Van naoorlogse wijk naar duurzame wijk

De wijk is gebouwd tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De oude woningen waren dan ook typische naoorlogse woningen die sterk verouderd waren. Sloop bleek de enige mogelijkheid te zijn. De woningen maakten plaats voor nieuwe energiezuinige en comfortabele woningen. Over het ontwerp van de nieuwe woningen konden de bewoners meedenken. Dit resulteerde uiteindelijk in een ontwerp dat is gebaseerd op die van de oude woningen. Nu alle woningen gereed zijn, wordt de komende periode nog gewerkt aan een aantal laatste punten in de wijk. Ook is de gemeente nog aan het werk in de wijk om de openbare ruimte en het groen aan te pakken.