Lars Westra.
Lars Westra.

Lars Westra (16) uit Nijmegen genomineerd voor Nationale Kinderprijs 2023

Algemeen

NIJMEGEN - Lars Westra (16) uit Nijmegen is genomineerd voor de Nationale Kinderprijs 2023. Lars maakt dit jaar een podcast over de Tweede Kamerverkiezingen en schrijft een boek over kinderrechten. 

Samen met zes andere jonge helden maakt Lars kans op de Nationale Kinderprijs 2023. Wie er daadwerkelijk met deze award naar huis gaat, wordt bekend gemaakt op woensdag 15 november in de Stadsschouwburg Utrecht. 

“De jongeren, tussen de 10 en 16 jaar, hebben het afgelopen jaar een wezenlijk verschil gemaakt in onze samenleving. De Kinderprijs is in het leven geroepen om kinderen die verschil maken en zich inzetten voor een vreedzame samenleving, te motiveren en in de spotlight te zetten. Deze prijs is een initiatief van vfonds en de Kindercorrespondent”, aldus de initiatiefnemers. 

De kanshebbers op de Nationale Kinderprijs 2023 zijn: 

- Christian (12, Berlicum): Christian is pianotalent en gaf dit jaar ruim 60 concerten in verpleeghuizen. Hij hoopt dat andere jongeren zijn voorbeeld volgen. “Iedereen kan iets voor ouderen doen, zoals voorlezen, jongleren of kaarten. Overal zijn zorgcentra. Al doe je maar één keer in de maand iets: het maakt de mensen blij.”

- Emma (15, Kerkrade): Emma betovert iedereen met haar zang en zet haar talent in om de wereld een beetje mooier te maken. Emma werd dit jaar wereldberoemd met haar optreden als zangeres bij André Rieu. Ze vraagt aandacht voor haar stichting en de ziekte gastroparese, ook wel maagverlamming genoemd. Daarnaast trad ze op tijdens verschillende vieringen en herdenkingen, zoals op de begraafplaats in Margraten, waar ruim 8000 Amerikaanse WOII soldaten liggen begraven. 

- Isabella (11, Streefkerk): Isabella zet zich in voor Oekraïense kinderen die naar Nederland zijn gevlucht. Dit doet ze door de kinderen te helpen met de Nederlandse taal. Ook organiseert ze activiteiten, bijeenkomsten en uitjes. Haar moeder is Oekraiëns en haar vader Nederlands. Ze adopteerden een hond uit Bachmoet en zorgden dat ook andere huisdieren uit die oorlogsstad werden opgevangen. 

- Lars (16, Nijmegen): Lars zet zich al jaren in voor de democratische samenleving. Dit jaar maakt hij een jongeren-podcast over de de Tweede Kamerverkiezingen en solliciteerde hij als enige jongere op de vacature van voorzitter voor het Kinderrechten collectief. Ook schrijft hij zijn tweede boek: ‘Recht op een stem.’ 

- Leentje (11, Alem): Leentje zag samen met haar klasgenoten een broedend ooievaarspaar op het luchtalarm in hun dorp. Met elkaar zorgden ze ervoor dat het luchtalarm stil bleef op de eerste maandag van de maand zodat de ooievaars rustig konden blijven broeden. 

- Mehrzad (16, Utrecht): Mehrzad zet zich op veel plekken in voor vrede, vrijheid en democratie. Hij hield toespraken bij de Airborne herdenking in Arnhem en de dodenherdenking in Utrecht, interviewde veteranen voor een podcast en opende het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Daarnaast bezoekt hij zelf veel politieke bijeenkomsten waar hij met tal van prominenten spreekt. 

- Thijn (13, Eindhoven): Thijn ontwierp een rolstoelglijbaan waar hij meerdere prijzen voor ontving. Alleen de glijbaan zelf is er nog steeds niet. Thijn zit zelf niet in een rolstoel maar vindt het belangrijk dat iedereen, met en zonder handicap, kan meespelen. 

Naast de Nationale Kinderprijs Award krijgt de ‘winnaar’ een bedrag van 1.000,00 euro om te besteden aan het eigen goede doel en een exclusief interview in het magazine van vfonds. De Kinderprijs laat zien dat een bijdrage aan een betere wereld echt niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn, maar juist soms juist heel klein en betekenisvol. 

Jury

De jury die deze zeven kanshebbers heeft gekozen, bepaalt ook wie er uiteindelijk de award mee naar huis mag nemen. Deze jury bestaat dit jaar uit Xavi Dors, de winnares van vorig jaar, Klokhuis presentator Tirsa With, oud-generaal Cees de Veer en zijn kleinzoon Thom en de kersverse vfonds directeur Marieke van Schijndel. 

De uitreiking

De uitreiking van de award vindt plaats op woensdag 15 november (14.00 – 15.30 uur) in de Stadsschouwburg in Utrecht. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor publiek via: https://stadsschouwburg-utrecht.nl/agenda/uitreiking-nationale-kinderpri-kindercorrespondent