De tijdens Kristallnacht vernielde Ohel Jakob Synagoge in München.
De tijdens Kristallnacht vernielde Ohel Jakob Synagoge in München. Foto: Copyright: Public Domain

Kristallnachtherdenking in Vrijheidsmuseum

Algemeen

GROESBEEK - Het Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek staat donderdag 9 november stil bij de gruwelijkheden die in Duitsland plaatsvonden in de nacht van 9 op 10 november 1938. 

Het was een massale door de nationaalsocialisten georganiseerde actie: in één nacht werden 1400 synagogen verwoest, duizenden joodse woningen en winkels geplunderd en vernield, honderden joden vermoord en 30.000 joden door de SS afgevoerd naar concentratiekampen. Sommige historici zien de zogeheten Kristallnacht als hét startpunt van de Holocaust. Anderen beweren dat de wereld op z’n minst toen al had kunnen concluderen dat het nazi-Duitsland ernst was met de Jodenvervolging.

Dit jaar is Frits Barend hoofdgast en spreker. Hij werd in 1947 geboren in een Joods gezin en is bekend als journalist, televisie-  en radiopresentator, columnist en uitgever. Zeer recent is hij door de Argentijnse regering, de senaat en voetbalclub River Plate onderscheiden vanwege zijn werk als Nederlandse journalist tijdens het WK van 1978 in Argentinië. Voor de moed die hij toonde om de misdaden van het regime van Jorge Videla bloot te leggen. Hij gaf de Dwaze Moeders een stem.

Barend vertelt het verhaal van hemzelf en zijn familie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.  Hij gaat onder meer in op zijn jeugd, sport in de oorlog, het vrije denken, de onderduik, het verzet, razzia’s, Auschwitz, Yad Vashem, het spreken over de oorlog en zijn verbondenheid met het verleden.

Zijn verhaal wordt afgewisseld met muzikale intermezzo’s van violiste Anneke Frankenberg en met vragen vanuit de zaal. Halverwege is er een pauze en na afloop een mogelijkheid tot ontmoeting in het museumcafé.

Het programma start om 19.30 uur (vanaf 19.00 uur inloop met koffie/thee). Afsluiting rond 21.30 uur. Vrije toegang. Let op: aanmelding verplicht (tot uiterlijk 8 november)  via tel. 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl

www.vrijheidsmuseum.nl