Zo'n 250 mensen genoten van een unieke beleving op de Waal.
Zo'n 250 mensen genoten van een unieke beleving op de Waal. Foto:

Gratis boottocht bij opening ‘De Waal Over’

Algemeen

NIJMEGEN - Afgelopen weekend is de nieuwe familietentoonstelling ‘De Waal Over’ van museum De Bastei geopend. In de tentoonstelling ontdek je de oversteekgeschiedenis van Nijmegen, van prehistorie tot nu. 

Tijdens het openingsweekend van de tentoonstelling bood het museum bezoekers op zondag 26 november een gratis boottocht aan. Zo’n 250 bezoekers hebben meegevaren en deze unieke ervaring op de Waal beleefd!

Wat ooit begon als kleine zijrivier van de Rijn is uitgegroeid tot de breedste rivier van Nederland. Bij hoogwater was de Waal vroeger soms kilometers breed en extra gevaarlijk door een snelle en grillige stroming. Maar toch wilde men naar de overkant, want daar waren voedsel, liefde, handel, vrijheid of nieuwe ideeën te vinden. 

Hoe stak men deze watermassa over toen er nog geen bruggen waren? Welke technieken hebben we daarvoor ontwikkeld, en hoe werken deze? Dit zijn vragen die in de tentoonstelling aan bod komen. Maar om echt even gevoel te krijgen bij de brede, wilde Waal moet je het toch echt zelf ervaren.

Het museum kwam daarom met het idee om bezoekers eenmalig een tochtje óp de Waal aan te bieden. Zodat men de beweging, de stroming en de golven van de rivier kan ervaren. Tijdens de boottocht wees een rondleider van De Bastei op de vroegere ligging van de gierpont en hoe de Grotestraat in de middeleeuwen nog de belangrijkste verbinding was met de Waal. Ook de bouw van de drie Nijmeegse bruggen werd toegelicht en de ontwikkeling van het stadseiland Veur-Lent.

Hoog water

Vorige week steeg het water in de Waal, waardoor de Waalkade bij Nijmegen zelfs enkele dagen werd afgesloten voor verkeer. Het water klotste tegen de kade, het was daardoor nog even spannend of de boottochten door konden gaan. De Waal stroomde niet over de kade en sinds vrijdag 24 november is de waterstand weer aan het zakken, waardoor de schipper groen licht kon geven voor zes veilige pleziervaarten. Het hoge water gaf de bezoekers een extra bijzonder uitzicht en een unieke ervaring mee. Ondanks het gure herfstweer voeren zo’n 250 mensen afgelopen zondag mee.

Enkele reacties: 

“Geweldig! Het is zo bijzonder om Nijmegen vanaf het water te zien, zeker met het hoge water.”

“Bijzonder om Nijmegen en de Waal zo te beleven, extra leuk als je eerst naar de expositie bent geweest, want dan snap je beter wat je hier buiten ziet.”

“Ik wil nog een keer.”

Over de expositie

Met de tentoonstelling ‘De Waal Over’ biedt museum De Bastei jong en oud de kans om via vier interactieve onderdelen zelf te ervaren welke technieken mensen door de eeuwen heen ontwikkelden om de Waal over te steken. Bouw zelf een Romeinse bootbrug of steek de rivier over met een kano! 

De expositie biedt daarnaast informatie over het oversteken in verschillende tijdsperioden, ondersteund door prachtige reconstructiebeelden en foto’s. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 15 september 2024.

Voor meer informatie: www.debastei.nl