Broer en zus René en Carolijn Leisink tonen het prentenboek.
Broer en zus René en Carolijn Leisink tonen het prentenboek. Foto:

Gratis prentenboek over epilepsie

Algemeen

NIJMEGEN - Het is maandag 12 februari internationale epilepsiedag. Een dag om stil te staan bij de impact van deze aandoening. Op de site van het epilepsiefonds (www.epilepsie.nl) is te lezen dat alleen in Nederland al zo’n 200.000 mensen deze hersenaandoening hebben. Epilepsie staat ook wel bekend als ‘de vallende ziekte’, maar deze omschrijving is eigenlijk onvolledig. Er zijn namelijk heel veel verschillende uitingsvormen.

De in Arnhem wonende theatermaakster en kinderboekenschrijfster Carolijn Leisink kreeg in 2020 de diagnose. Vele opnames en onderzoeken bij Epilepsie-instelling SEIN volgde.

Tijdens een opname van twee maanden bij SEIN in Zwolle, schreef Carolijn het verhaal ‘Abby is een tekenkampioen’. Met dit verhaal kon Carolijn haar eigen ervaringen inzetten voor kinderen die met epilepsie of het krijgen van een EEG te maken hebben. Een onderzoek waarbij met electroden op het hoofd de hersenactiviteit gemeten wordt.

Het boek is in eigen beheer uitgebracht, zodat zoveel mogelijk mensen er gratis gebruik van kunnen maken. Haar broer René Leisink, professioneel illustrator bij Studio Noodweer in Nijmegen, maakte er belangeloos de tekeningen bij. Dankzij donaties zijn er al vele boeken verspreid over instellingen en ziekenhuizen in Nederland. Zelfs in België en Suriname wordt het boek inmiddels gebruikt.

Vrolijk prentenboek

Hoewel het over een impactvolle aandoening gaat, is ‘Abby is een tekenkampioen’ een optimistisch en vrolijk prentenboek op rijm. Het personage Abby laat zien, hoe ze ondanks haar aandoening en de bijbehorende onderzoeken, ook nog een tekenkampioen is. 

“Het boek is uitermate geschikt voor kinderen die zelf epilepsie hebben, of meemaken dat iemand uit hun familie deze aandoening heeft. Maar ook voor andere kinderen is het boek een mooie manier om stil te staan bij deze impactvolle aandoening, die levens verstoort.”

Om het verhaal voor iedereen toegankelijk te maken, staat er een gratis PDF en voorleesfilmpje op de site van Carolijn (www.carolijn.leisink.nl) en van epilepsie-instelling SEIN (www.sein.nl). Zo kan iedereen dit prentenboek gratis uitprinten en lezen. Ook zijn er leuke kleurplaten te downloaden die passen bij epilepsie en het krijgen van een EEG onderzoek.

Afbeelding