Afbeelding

Doe mee met Collage van de stad 2024

Algemeen

NIJMEGEN - Het Besiendershuis en Regionaal Archief Nijmegen houden zondag 21 april voor de vijfde keer Collage van de stad. “Wil jij meehelpen om een zo compleet mogelijk beeld van de stad samen te stellen? Zondag 21 april kan dat! Het kost je één minuut, is gratis én je maakt kans op een prijs.”

Alle Nijmegenaren worden uitgenodigd om op zondag 21 april een foto van de stad te maken vanuit hun eigen voordeur en deze foto in te sturen. Al deze foto’s samen vormen één beeld van Nijmegen anno 2024. “Dit jaar maken we voor het vijfde jaar een collage van de stad, waardoor veranderingen in de stad van de afgelopen jaren aan het licht komen.”

Op een zondag in april tijdens de eerste corona-lockdown begonnen Besiendershuis en het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) met dit initiatief, met als doel om over de jaren heen de geleidelijke en minder geleidelijke veranderingen in de stad zichtbaar te maken. Daarvoor is het van belang dat ieder jaar zoveel mogelijk foto’s worden gemaakt vanuit heel de stad, dit jaar dus op zondag 21 april. De eerdere Collages zijn te zien op de websites www.besiendershuis.com én de historische atlas van het RAN (www.regionaalarchiefnijmegen.nl).

Win plantjes voor in je voortuin

Bellis Bloemwerk Nijmegen, gevestigd naast de Groenestraatkerk, maakt het dit jaar mogelijk om groen voor in je voortuin te winnen. Tien deelnemers kunnen een tuinplantje winnen, om naast de voordeur (of op een andere leuke plek) te planten en zo de voortuin op te fleuren voor de Collage van 2025.

Hatertseweg focusstraat 

“Als er iets is wat de Collage van de stad duidelijk maakt, is dat Nijmegen méér is dan alleen het centrum. Vanuit alle wijken van de stad worden foto’s ingestuurd, en allemaal geven ze een blik op Nijmegen vanuit een ander perspectief. Om de Collage in alle hoeken van de stad onder de aandacht te brengen, krijgt één straat bijzondere aandacht. De focusstraat dit jaar is de Hatertseweg. Vorig jaar woonde ongeveer 1% van de deelnemers aan de Collage in deze straat. Kunnen we het aantal deelnemers op de Hatertseweg dit jaar vergroten?”

Doe ook mee!

Je doet mee aan de Collage van de stad door de volgende stappen te volgen:

1. Open op zondag 21 april je voordeur* en ga op de drempel staan (*Kies bij voorkeur de voordeur die naar buiten leidt. Dat mag bijvoorbeeld ook de voordeur van het appartementencomplex zijn waar je woont.).

2. Maak vanuit die positie een liggende foto (met een camera of je mobiele telefoon) recht vooruit naar buiten.

3. Stuur de foto in naar collagevandestad@gmail.com, onder vermelding van je adres (straatnaam, huisnummer en postcode). Door je foto in te sturen doe je afstand van de auteursrechten van je foto. Zonder adres plaatsen wij de foto niet.

4. (Optioneel) Deel je foto op social media met de hashtag #collagevandestad!

Je foto is te zien in de collage op de website van het Besiendershuis en wordt ter beschikking gesteld aan het Regionaal Archief Nijmegen. Alleen straatnaam en huisnummer worden bij de foto gedeeld, geen naam of andere persoonlijke gegevens. Alleen foto’s die zijn gemaakt op 21 april 2024 worden meegenomen in de Collage van de stad.

Afbeelding