Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

Op pad in de stad

Algemeen

Nu ik inmiddels ruim 11 jaar burgemeester ben van Nijmegen, durf ik wel te stellen dat ik de stad behoorlijk goed ken. Maar ik weet ook: kennis doe je niet alleen op uit vergaderingen en documenten; men moet de dingen ook zelf ervaren. 

Een van de leukste dingen van mijn werk vind ik daarom de bezoeken aan de stad. Als ik bij mensen thuis kom om hen te feliciteren met bijvoorbeeld een 65-jarig huwelijksjubileum, dan krijg ik vaak niet alleen een beeld van hun leven en wat hen zoal bezighoudt, maar ook een tijdsbeeld van hun buurt en van Nijmegen. 

Door op werkbezoek te gaan bij een bedrijf, hoor ik waar ondernemers tegenaan lopen, maar ook waar zij in hun vak mee bezig zijn en welke kwaliteiten zij zien in onze stad. Ons college van burgemeester en wethouders bezoekt ook regelmatig wijken, om een kijkje in de keuken te nemen bij maatschappelijke organisaties en ontmoetingsplekken. Het mooist aan al dit soort bezoeken vind ik de ‘bijvangst’: zo ontmoet ik ongepland allerlei mensen in de stad die interessante verhalen of meningen te delen hebben.   

Ik vertelde eind vorig jaar in deze column van mijn goede voornemen om in 2024 elke week een keer extra op pad te gaan. Juist om dit soort gesprekjes te voeren, zonder van tevoren bedachte gespreksagenda. Om de stad en de Nijmegenaren nog beter te leren kennen, kom ik graag langs bij activiteiten in uw buurt, die al langer plaatsvinden of juist nieuw zijn. 

‘Laat mij weten wat ik echt moet zien en horen over al het moois in uw buurt of onze stad’ 

Afgelopen maand ontmoette ik buurtbewoners en kinderen in Grootstal bij een tijdelijke ijsbaan. En op de wijkmarkten in Hatert en Hees sprak ik marktkooplieden die de wijk zo van dichtbij hebben leren kennen door de jaren heen. Zo over straat lopend spreken Nijmegenaren mij gemakkelijk(er) aan voor een praatje, of voor een gezamenlijke ‘selfie’. Ik spreek dan mensen die ik anders misschien zelden zou spreken, over van alles. 

Een kunstenares nodigde mij naar aanleiding van de column uit om binnenkort haar expositie in een wijkcentrum te bekijken. En er zijn vast ook nog ‘verborgen pareltjes’ in de stad. Zo kreeg ik onlangs een rondleiding door het landhoofd, het 19e-eeuwse verdedigingsbouwwerk bij de spoorbrug. Wat een bijzondere locatie met een interessante geschiedenis. De gratis rondleidingen door enthousiaste vrijwilligers zijn een aanrader. 

Kortom, ik maak dit jaar graag tijd voor meer van dit soort leerzame, inspirerende bezoekjes. Laat mij weten wat ik echt moet zien en horen over al het moois in uw buurt of onze stad. Natuurlijk kom ik ook graag zelf ervaren wat er volgens u juist minder goed gaat. Uw tip of uitnodiging is van harte welkom!