Leerlingen van De Tarcisiusschool tonen samen met wethouder Jean Paul Broeren (gemeente Nijmegen) en Bart de Bruin (directeur Dar) de hoofdprijs van de Textiel Race Nijmegen.
Leerlingen van De Tarcisiusschool tonen samen met wethouder Jean Paul Broeren (gemeente Nijmegen) en Bart de Bruin (directeur Dar) de hoofdprijs van de Textiel Race Nijmegen. Foto: Dar

Textiel Race Nijmegen groot succes: gedeelde eerste plek

Algemeen

NIJMEGEN - Vier weken lang gingen basisscholen in Nijmegen de strijd aan tegen verspilling van textiel. Ze brachten 5837 kilo oud textiel terug in de kringloop, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. “De Textiel Race in Nijmegen is een groot succes met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners. Het is heel bijzonder dat voor het eerst in de geschiedenis van de Textiel Race er een gedeelde eerste plek is. De Tarcisiusschool en Talita Koemi school haalden evenveel punten en wonnen dus allebei de Textiel Race Nijmegen. 

Op donderdag 11 april overhandigden wethouder Jean Paul Broeren en directeur van Dar, Bart de Bruin, de cheque met de eerste prijs aan deze scholen: een schoolreisje naar het Textielmuseum in Tilburg. Ze bedanken hen voor hun inzet en gaven een groot applaus. 

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens de race dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. Van 11 maart tot en met 11 april zamelden de deelnemende leerlingen 5837 kilo oud textiel in. Daarnaast gingen de leerlingen aan de slag om zelf kledingstukken te repareren. In totaal voerden de leerlingen 26 reparaties uit.

Bewoners uit de gemeente Nijmegen konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Buurtbewoners kregen in ruil hiervoor kortingscodes voor duurzame merken.

De deelnemende scholen waren Hidaya school locatie Heiweg en locatie Akkerlaan; Basisschool de Lanteerne; Tarcisiusschool; De Wingerd; Montessorischool Nijmegen; Talita Koemi School; Kindcentrum Toon en  De Geldershof

Leerlingen van Talita Koemi tonen samen met wethouder Jean Paul Broeren (gemeente Nijmegen) en Bart de Bruin (directeur Dar) de hoofdprijs van de Textiel Race Nijmegen.