Afbeelding

Kies voor een nieuw carrière en laat je omscholen tot operator

Zakelijk

Het UWV heeft de term ‘kansrijke beroepen’ in het leven geroepen. Ze publiceren dan ook jaarlijks een lijst met banen waar op dit moment een tekort is, waardoor er een grote kans is dat je een baan vindt. Eén van deze kansrijke beroepen is het prachtige vak als operator. Dus, ben jij op zoek naar een carrièreswitch richting de techniek en wil je snel aan de slag? Dan is een baan als operator wellicht iets voor jou! In dit artikel vertellen we je meer over dit beroep en hoe je aan de slag kunt gaan.

Wat ga je doen als operator?

Operators werken bijvoorbeeld binnen de voedingsmiddelenindustrie. Als operator krijg je dan de kans om met machines te werken om producten te helpen creëren die elke dag worden gebruikt. Ze zijn verantwoordelijk zijn voor een gestroomlijnd productieproces, die zonder verstoringen verloopt. Dit omvat het monitoren van machines, het oplossen van eventuele problemen en je stelt de machines en/of installaties in. 

Hoe word je operator?

Om als zij-instromer als operator aan de slag te gaan, zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een volledige opleiding tot operator te volgen, voordat je aan de slag gaat bij een bedrijf. Sommige bedrijven leiden je het liefst volledig intern op tot operator. Dit vermelden ze dan vaak bij de vacature. Als dit je voorkeur heeft, dan loont het dus om naar vacatures te gaan kijken. 

Een andere optie is om werkervaring te combineren met het volgen van trainingen. Zo merkt ROVC dat veel technische bedrijven hier een voorkeur voor hebben. Je volgt dan eerst een paar basiscursussen, zoals Basisoperator en VCA Basisveiligheid. Na het volgen van de eerste trainingen, ga je aan de slag bij een bedrijf. Want je leert het meest tijdens het werk! Na het opdoen van ervaring in de praktijk, is het slim om nog een aanvullende cursus te volgen op het gebied van Operator A. Je leert dan onder andere machines instellen en ombouwen en je kunt zelf eenvoudige storingen oplossen. Op die manier kun jij je straks een professionele operator noemen!

Maak de sprong in het diepe!

Van baan veranderen is spannend. Dat snappen we! Maar, doordat er veel vraag naar operators is, weet je in ieder geval (redelijk) zeker dat je straks een baan hebt. Twijfel je toch nog of dit beroep iets voor jou is? Kijk dan eens rond of er iemand in je omgeving als operator werkt en stel vragen. Of bel een technisch bedrijf of opleider en stel je vragen. We weten zeker dat ze je verder willen helpen!