Drie van de vier preparateurs van De Museumwinkel.com (met in het midden Sophie) die tijdens het NK prepareren in de prijzen zijn gevallen. Ook op de foto Wesley Kevenaar en Willem Leenders. Rick Way ontbreekt. (Foto: Maaike van Helmond)
Drie van de vier preparateurs van De Museumwinkel.com (met in het midden Sophie) die tijdens het NK prepareren in de prijzen zijn gevallen. Ook op de foto Wesley Kevenaar en Willem Leenders. Rick Way ontbreekt. (Foto: Maaike van Helmond) Foto: Maaike van Helmond

Nijmeegse preparateurs in de prijzen

Algemeen

Nijmegen - “Wat prepareren zo leuk maakt?” Een vraag waar preparateur Sophie Kiela niet lang over na hoeft te denken. “Het is een heel creatief beroep en elke dag is weer anders. Telkens is het weer de vraag met wat voor dier je aan de slag mag en de uitdaging om dit zo realistisch mogelijk te prepareren.” Een vaardigheid die Sophie na elf jaar prepareren maar al te goed onder de knie heeft. Niet voor niets sleepte zij tijdens het NK prepareren twee keer een derde prijs in de wacht.

Maar niet alleen Sophie presteerde goed, ook drie van haar collega’s van De Museumwinkel.com aan de Nijmeegse Van Welderenstraat 114 - Rick Way, Wesley Kevenaar en Willem Leenders - sleepten prijzen in de wacht tijdens het NK. “Heel bijzonder dat we met zoveel preparateurs uit één bedrijf in de prijzen zijn gevallen.” Maar dat hebben ze volgens Sophie dan ook deels aan elkaar te danken. “Als team houden we elkaar scherp en dagen we elkaar uit om de best mogelijke prestatie te leveren.”
Sophie deed tijdens het NK mee in de categorieën kleine en grote opgezette vogels en won in beide categorieën de derde prijs met in beide gevallen een zeer goed juryrapport. “Vogels zijn weliswaar mijn specialisme, maar dat betekent niet dat ik geen andere dieren prepareer. Het is maar net wat we binnenkrijgen. Zo werk ik de ene dag aan een flamingo en de andere dag bijvoorbeeld aan het prepareren van een paard. Het meest bijzondere waaraan ik ooit heb morgen werken? Een tweekoppig kalf, moeilijk te overtreffen...”


Hoe kom je er eigenlijk op om als preparateur aan de slag te gaan? “Bij mij zat dat er al jong in, vermoed ik. Het is een uit de hand gelopen hobby, want zelfs als kind nam ik altijd al dode dieren mee naar huis. En toen ik mijn vriend leerde kennen die destijds al als preparateur werkte, raakte ik zo door dit vak gefascineerd dat ik het zelf ook wilde leren.” Je kunt hier een opleiding voor volgen, maar Sophie koos ervoor om het vak in de praktijk te leren. “Een kwestie van heel goed de anatomie van dieren bestuderen, heel veel oefenen en je telkens blijven perfectioneren. Iets wat ik nog steeds elke dag doe, je bent immers nooit uitgeleerd. Wil je weten of het ook iets voor jou is, volg dan eens een workshop, bijvoorbeeld bij ons.”
Overigens wil Sophie nog wel even een misverstand uit de wereld helpen. “Vaak denken mensen dat wij dieren speciaal doden om ze te prepareren. Dat is dus absoluut niet het geval. Wij maken geen dieren dood, maar zijn juist ontzettende dierenliefhebbers. Dat is waarschijnlijk ook onze kracht. We hebben zoveel liefde voor dieren én voor ons vak dat we telkens weer alles op alles zetten om dieren zo mooi en natuurlijk mogelijk te prepareren.”