Afbeelding
zaken

Rijden als beroep: hier moet een chauffeur allemaal aan voldoen

Zakelijk

Chauffeur zijn in Nijmegen of omgeving is een mooi beroep. Of het nu een vrachtwagenchauffeur is die goederen vervoert, of een buschauffeur die personen vervoert, een chauffeur is van onschatbare waarde voor de samenleving. Daarbij moet je stevig in je schoenen staan, en lange dagen achter het stuur kunnen maken zonder de focus te verliezen. Om de veiligheid van zowel de chauffeur als de eventuele passagiers te waarborgen, zijn er allemaal regels waar een chauffeur zich aan moet houden of aan moet voldoen. Heb je je altijd al afgevraagd wat ervoor nodig is om chauffeur te zijn? We zullen het hier uitleggen. 

Een chauffeur moet een geldige code 95 hebben

Code 95 is een nascholing, die verplicht is voor elke beroepsmatige bestuurder. Zonder deze code is het dan ook niet toegestaan om beroepsmatig te rijden. De code is een aanduiding op het rijbewijs, die vijf jaar geldig is. Om de code te behalen, is vijfendertig uur nascholing vereist. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, waarin verkeer, techniek en administratie van goederenvervoer behandeld worden, en een praktisch gedeelte waarbij de chauffeur tweeëneenhalf uur zelf moet rijden. Na succesvolle afronding van beide gedeelten wordt de geldigheid van de code met vijf jaar verlengd. In sommige gevallen is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor deze nascholing, bijvoorbeeld als het gaat om een voertuig dat niet meer dan vijfenveertig kilometer per uur rijdt, als het voertuig in dienst rijdt van strijdkrachten de burgerbescherming, of als het voertuig op de weg getest wordt voor zaken als reparatie en onderhoud. 

Een chauffeur moet over een medische keuring beschikken 

Naast een rijbewijs met een geldige code 95 moet een chauffeur over een geldig bewijs van medische keuring beschikken. Deze verklaring moet afgegeven worden door een medisch deskundige of een Arbo- arts. Een chauffeur moet zo’n geneeskundige verklaring kunnen overleggen, en die mag niet ouder zijn dan vijf jaar. Daarom is het bij het verlengen van het rijbewijs raadzaam om meteen een keuringsarts te vragen om de medische keuring te doen. Op die manier lopen de geldigheid van de geneeskundige verklaring en het rijbewijs synchroon. 

Een chauffeur heeft wettelijke rij- en rusttijden

Voor een beroepsmatige chauffeur is een maximum aan de rijtijden vastgelegd. Buiten deze tijden is het niet toegestaan om te werken. Volgens de regels mag een chauffeur maximaal zesenvijftig uur per week rijden. Dat komt neer op een maximum van tien uur op twee werkdagen, en een maximum van negen uur op de andere werkdagen. Bovendien mag de ononderbroken rijtijd nooit langer zijn dan viereneenhalf uur. Daartussendoor moet een pauze van minimaal vijfenveertig minuten zijn. Onder werk wordt niet alleen rijden verstaan, maar ook laden en lossen. Ook daarvoor geldt dat een pauze verplicht is. Naast de rusttijden tijdens het werk zijn er richtlijnen voor de periode dat een chauffeur niet mag werken. Zo moet de dagelijkse rust minimaal elf uur achter elkaar zijn.