Afbeelding
zaken

Wat heb je nodig om het dak van je huis te vernieuwen?

Zakelijk

Als je een koophuis hebt dan betekent dat dat je volledig zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Dat geldt ook voor groot onderhoud zoals dakbedekking vervangen of riolering vernieuwen. Veel huizenkopers denken daar niet bij na als ze een huis kopen. Je moet hier wel degelijk rekening mee houden, zeker als het om een al wat oudere woning gaat. Als er bij de koop al duidelijk gebreken zijn die moeten worden aangepakt dan kun je daarvoor onder bepaalde voorwaarden extra geld lenen in de hypotheek. Dat geldt ook als je je woning wilt verduurzamen. Maar hoe dan ook krijg je te maken met kosten die je niet hebt als je een woning huurt of in een koop appartement woont waar je maandelijks betaalt aan een vereniging van eigenaren die het groot onderhoud regelt.

Welke dakbedekking heb je nodig?

Op Nederlandse huizen ligt nog heel vaak een dak van dakpannen. Maar er zijn ook steeds meer woningen met een ander soort dakbedekking, zoals EPDM of bitumen. Deze laatste twee worden gebruikt voor huizen met een plat dak. Als je het dak gaat vernieuwen dan moet je uiteraard weten welk type dakbedekking je nodig hebt. Daarnaast is het nodig dat het aantal vierkante meters bekend is. Als je dit niet precies weet is het verstandig om dit te laten inmeten door een deskundige. Die kan dat vaak vanaf de grond en hoeft daarvoor dus niet op het dak te zijn. Soms kan dit ook bepaald worden met behulp van een bouwtekening.

Zelf aan de slag of uitbesteden?

Het plaatsen van een dak is niet iets dat je ‘even’ doet. Je moet goed weten waar je aan begint want als het oude dak eenmaal is gesloopt kun je de klus niet even een paar weken uitstellen tot je je in het hoe en wat hebt kunnen verdiepen. Zorg in ieder geval altijd voor je eigen veiligheid. De beste manier is om een steiger te huren en niet via een ladder op het dak te klimmen. Laat de steiger opzetten door de verhuurder zodat zeker is dat deze veilig staat. Ga alleen het dak op als de weersomstandigheden geen risico vormen. Een beroeps dakdekker gaat ook niet op een dak aan het werk als het heel hard waait, onweert of stortregent.

Kies voor goede kwaliteit dakbedekking

Je dak vernieuwen doe je niet ieder jaar. Waarschijnlijk doe je het zelfs maar één keer in de tijd dat je in een koophuis woont. Kies dus voor een dakbedekking van goede kwaliteit. Het is echt beter om hierin te investeren in plaats van dat je tien jaar eerder dan gedacht opnieuw een dakrenovatie moet inplannen. Laat je hierover goed informeren als je zelf onvoldoende kennis hebt van dakbedekking en de verschillende keuzes die je daarbij hebt. Wil je ook zonnepanelen plaatsen, overleg dan of de door jou gekozen dakbedekking hier geschikt voor is.

Bron: https://dakenmarkt.nl/dakbedekking/epdm-dakbedekking/epdm-folie/