Afbeelding
Foto: Sjef Prins - APA Foto

Pannenbier bij bereiken hoogste punt zeven biobased woningen in Nijmegen

Algemeen

NIJMEGEN - De Nijmeegse wethouder en locoburgemeester Noël Vergunst plaatste woensdag 27 maart de vlag bij de viering van het hoogste punt van zeven biobased woningen aan een gemeenschappelijke tuin.

Het duurzame hofje, inmiddels omgedoopt tot Mária Telkeshof, ligt midden in een bestaand bouwblok tussen de Heiweg en de Einsteinstraat, waar voorheen tuincentrum van Loosbroek was gevestigd. Architect en ontwikkelaar Xander Arets zag hier drie en half jaar geleden kansen liggen om het braakliggende terrein om te vormen tot een plek waar groen en wonen samenkomen. 

Het grootste deel van de toegepaste materialen zijn van natuurlijke oorsprong, zoals de houtskeletbouw gevel, de verdiepingsvloer en zelfs de isolatie. Op alle daken liggen zonnepanelen en op de overige delen groeit sedum. De gezamenlijke tuin krijgt onder andere een paddenpoel, een wadi en veel inheemse bomen en struiken.

Bewoners overtuigen straatnamencommissie 

De toekomstige bewoners zijn blij met de snelle voortgang van het bouwproject. Binnen drie maanden staat het prefab casco van de zeven woningen op hun plaats, inclusief gevelbekleding en kozijnen! Deze dag was ook het moment om voor de bewoners om voor de eerste keer hun woning ook van binnen te bekijken.

Alle mannen op de bouw krijgen van de toekomstige bewoners een grote fles “Nimweegs” bier aangeboden. Dan onthult Gerard Gerritse de nieuwe naam van het hofje. We hebben de straatnaamcommissie en het College van B & W overtuigd om het hofje te vernoemen naar Mária Telkes, een Hongaars-Amerikaanse wetenschapper die al in de jaren veertig aan technieken werkte om een huis met zonne-energie te verwarmen. Alle straatnamen in deze wijk zijn vernoemd naar natuurwetenschappers, dat past dus prima. En goed dat het hofje naar een vrouwelijke wetenschapper wordt vernoemd want dat is hier echt te weinig gebeurd!” 

Wethouder op de steiger

Dat de wethouder voor een relatief klein project van zeven woningen aanwezig wil zijn, heeft een reden. Wethouder Noël Vergunst in zijn toespraak: “Voor de stad is het mooi als we, naast grote woningbouwprojecten, werken aan kleinschalige initiatieven in bestaande buurten – met bewoners die zich inzetten voor de buurt, die groen toevoegen en bouwen met natuurlijke materialen. Zo zien we dat in Nijmegen graag.”

Onverwacht kreeg Vergunst na zijn toespraak een schroefboormachine in zijn hand gedrukt en werd meegenomen door de uitvoerder van Bouwbedrijf van Middendorp. Samen klimmen ze via de bouwsteiger naar het hoogste punt waar hij, met een beetje hulp, de vlag op het hoogste punt bevestigt. Tijd voor pannenbier!

Groene oase

Architect Xander Arets ontwierp de woningen als grote tuinhuizen aan een groene oase. Iedere woning heeft openslaande deuren naar zowel de voor- als de achtertuin. Op deze manier is er een directe relatie van de woning met het groen. 

Na het vieren van het hoogste punt gaan de bewoners samen met de landschapsarchitect Willem Jakobs en bioloog Fred van Santwijk aan de slag met de inrichting van de gemeenschappelijke tuin. Verschillende mogelijkheden komen aan bod. Welke bomen zijn inheems en waar komt de buitenverlichting te staan? Een kas of juist een grote picknicktafel? Na een uurtje workshoppen wordt al veel duidelijk. En er blijkt een opvallende eensgezindheid te zijn, een mooie start om samen aan een hofje te wonen!

De vlag in top.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Hoogste punt Maria Telkeshof.