Grateful Generation Tours verzorgt in samenwerking met het Vrijheidsmuseum fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.
Grateful Generation Tours verzorgt in samenwerking met het Vrijheidsmuseum fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Foto: Grateful Generation Tours

Market Garden dag in Vrijheidsmuseum

Algemeen

GROESBEEK - In september is het 77 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek staat hier zondag 19 september bij stil door middel van onder andere live muziek op het buitenterrein van het museum. De optredens worden verzorgd door zangeres Majorie Ceulemans-Scholtz en Band of Four Brothers. Deze activiteit is gratis te bezoeken. 

Daarnaast toont het museum in de filmzaal een doorlopende introductiefilm over Market Garden. Verder organiseert Grateful Generation Tours in samenwerking met het Vrijheidsmuseum spannende fieldtrips in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Deelname aan een korte tour van 30 minuten kost 8,50 euro pp, alleen contant te betalen (exclusief museumbezoek). De Museumkaart is niet geldig. De fieldtrips zijn ieder half uur doorlopend van 10.30 tot 16.30 uur. Reserveren kan ter plekke op de dag zelf.

Alle activiteiten rondom Market Garden vinden dag plaats tussen 10.30 en 16.30 uur. Het Vrijheidsmuseum is van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Voor een bezoek aan het museum gelden op deze dag de reguliere entreetarieven. Vergeet niet om van te voren uw online tickets voor het museum te kopen via tickets.vrijheidsmuseum.nl

Market Garden

Tijdens Operatie Market Garden (september 1944) vond één van de grootste luchtlandingsoperaties plaats uit de geschiedenis. Ook in Groesbeek. Terwijl de parachutisten probeerden om de bruggen over de rivieren te veroveren, trokken de landstrijdkrachten vanuit het zuiden op in de richting van Nijmegen en Arnhem. De Slag om Arnhem ging na bittere gevechten verloren. Nijmegen en omgeving werden echter bevrijd, evenals een deel van de Betuwe en een strook in Brabant. Het strategische belang ervan was groot: vanuit het bevrijde Rijk van Nijmegen vond in het voorjaar van 1945 de ‘take off’ plaats voor de eindstrijd van de bevrijding van Europa: het grote Rijnlandoffensief, de finale richting Berlijn.

www.vrijheidsmuseum.nl

American para’s.