Afbeelding

Tentoonstelling en route ‘Godin van de Flora’

Algemeen

NIJMEGEN - De wandelroute ‘Godin van de flora’ verbindt de Nijmeegse stadsparken en groenstroken met historie. De route sluit mooi aan op de historische Romeinse Limesroute. Oud en nieuw worden met elkaar verbonden in deze wandelroute. Flora en fauna in stad en landschap komen volop aan bod. Flora was een Romeinse godin van de bloemen en de lente. In het Valkhofpark heeft omstreeks de 18e eeuw een standbeeld gestaan van de ‘Godin van de flora’. Met deze wandelroute willen wij het standbeeld op een hedendaagse manier invulling geven.

Dit kunstproject brengt de biodiversiteit van de lente, zomer, herfst en winter en het veranderende landschap ieder jaar in beeld met foto’s, beeldende kunstinstallaties, performances. Ook de bijbehorende geschiedenis van de stad verbinden wij op speciale wijze aan de interactieve wandelroutes.

Om het wandelen te stimuleren heeft de werkgroep ‘Hortus Civitatis’ een duurzaam plan ontwikkeld met deze interactieve wandeling die acht plekken in de route omvat. Er zijn twee wandelroutes samengesteld die starten bij NS-station Heyendaal en die twee verschillende richtingen omvatten. De lengte van beide wandelingen samen is 6,8 km. Desgewenst in twee losse delen te lopen. Deze wandelpadroute is tot stand gekomen door beeldend kunstenaars Boudewijn Corstiaensen en José Geurts van werkgroep ‘Hortus Civitatis’

Tentoonstelling ‘Godin van de flora’ Huygensgebouw, Radboud universiteit

Bij de ingang van het Huygensgebouw aan de Heyendaalseweg 135 is een opstelling te vinden in enkele vitrinekasten vanaf 26 juli tot eind september. Er is een speciale leporello gemaakt voor en over de wandelroute de ‘Godin van de flora’. Er is ook een serie kunstpostzegels te zien die in de route zijn ontworpen. Met een speciale zomerhoed als kunstobject hebben ‘Morgenster’-zaden uit de wandelroute een tijdelijke tussenstop gevonden. 

Grafisch bureau Bottendaal (Sophie van Kempen) doet de vormgeving van de speciale Leporello ter gelegenheid van de opening van de ‘Godin van de flora’-wandelpadroute.

Rijksmuseum Amsterdam heeft een schetsontwerp/tekening uit de 18e eeuw in zijn bezit van het verdwenen ‘Godin Flora’-stadbeeld uit het Valkhofpark, Nijmegen. Deze tekening is opgenomen in de leporello.

Werkgroep ‘Hortus Civitatis’ 

Met speciale dank voor de realisatie van dit kunstproject; Niek Abbes, Rogier Corstiaensen, Lody Corstiaensen, Tineke van den Brandt, Henk Reurslag. Helen Franken, gemeente Nijmegen. Facebookpagina ‘Hortus Civitatis’ www.vlinderkas.com