Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Samenwerken aan mooie regio

Algemeen

Nijmegenaren weten al dat het hier fijn wonen is, omringd door water, heuvels en prachtige natuur. We hebben volop keuze qua cultuur, sport, uitgaan en winkels. Hopelijk kunnen we daar na deze uitzonderlijke coronatijd weer volop van genieten.

Het is een belangrijke taak voor de gemeente om ervoor te zorgen dat het hier ook goed wonen blijft. Dat er genoeg huizen zijn om in te wonen, dat de regio bereikbaar blijft en dat er werk is voor iedereen. Nijmegen kan als grote gemeente veel zelf oplossen. Maar soms zijn vraagstukken ingewikkeld en spelen er verschillende belangen. Dan hebben we elkaar als buurgemeenten nodig, om goede oplossingen voor iedereen te vinden. Bijvoorbeeld om te bepalen waar we huizen bouwen en waar we juist de natuur of boeren ruimte geven.

Voor mij als burgemeester is samenwerken nodig en logisch. Want een snelfietspad eindigt niet bij de gemeentegrens: routes breidt je uit door ze te verbinden. Door met andere gemeenten knelpunten en wensen te bespreken, pakken we files aan. En samen aankloppen in Den Haag voor geld voor huizenbouw, biedt meer kans op succes. Toeristen blijven nooit alleen in de stad, maar willen ook wat zien van de omgeving. Samen kunnen we ons landschap nog aantrekkelijker maken, zoals Park Lingezegen en de Ooijpolder. Bedrijven die zich ergens willen vestigen, zoeken niet alleen een kantoor, maar ook leveranciers in de buurt én een fijne woonomgeving voor hun werknemers.

Dit jaar ontstond een nieuw samenwerkingsverband: de Groene Metropoolregio Arnhem – Nijmegen, waar ik voorzitter van ben. Vrijdag zijn we deze samenwerking tussen 18 gemeenten, van Druten tot Montferland en van Renkum tot Mook, officieel gestart met een online bijeenkomst. We gaan aan de slag met vijf grote uitdagingen. We zijn een ‘productieve regio’ die bouwt aan kennis en werkgelegenheid rond energie, gezondheid, technologie en voeding. Het is belangrijk dat het onderwijs daar goed op aansluit.

We willen (inter)nationaal zichtbaar zijn als ‘circulaire regio’, met innovatieve kennis op het gebied van duurzaam bouwen, aanpassing aan het klimaat en schone energie.

We hebben veel in huis om bedrijven te verleiden zich hier te vestigen. Daarbij blijft bereikbaarheid een uitdaging, want in een ‘verbonden regio’ moet iedereen snel, comfortabel, veilig en schoon kunnen reizen, per auto, spoor of bus en met de fiets.

Als ‘groene groeiregio’ zorgen we dat de ontwikkeling van steden en dorpen in balans blijft met ons groene, ontspannen karakter. En ondanks alle groei houden we als ‘ontspannen regio’ aandacht voor een aantrekkelijk landschap, recreatie, cultuur en ons rijke erfgoed. We hebben fantastische wetenschaps- en onderwijsinstellingen, topbedrijven en een prachtige woonomgeving. Daar mogen we trots op zijn en dat ook uitdragen. Want wij Nijmegenaren zijn soms iets te bescheiden. We gaan daar als goede buren samen in optrekken, in onze Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Reageren? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl