Honderd jaar geschiedenis van Heilig Landstichting

Algemeen

Heilig Landstichting - Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt dit jaar terug op de eigen geschiedenis die ruim een eeuw geleden begon. Orientalis viert het eeuwfeest met de expositie ‘Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting’. Tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.

Kunstenaar Piet Gerrits is de geestelijke en artistieke vader van de Heilig Landstichting. In 1905 brengt hij samen met priester Arnold Suys en architect Jan Stuyt een bezoek aan het Heilig Land en die reis vormt voor het drietal de inspiratie om de Heilig Landervaring naar Nederland te brengen. In 1912 opent het toen nog bescheiden museum zijn deuren.

De laatste jaren loopt het aantal bezoekers terug en zoekt het museum naar nieuwe wegen om aantrekkelijk te blijven voor het publiek. Het blikveld wordt verbreed en er komt meer aandacht voor jodendom en islam. Het Arabisch dorp wordt geopend en ook krijgt het museum een nieuwe naam: Orientalis. Helaas kan dat een tijdelijke sluiting niet voorkomen. In 2012 opent het park weer zijn deuren en met het jaarlijkse succesnummer Feest van Licht rond de kerstdagen lijkt de weg omhoog weer te zijn gevonden.