Teruggave Afrikaans cultureel erfgoed

Algemeen

Nijmegen - Naar schatting 90 procent van de materiële culturele erfenis van sub-Sahara Afrika is te vinden in publieke en private collecties buiten het Afrikaanse continent. Europese en Amerikaanse musea hebben daarnaast Afrikaanse menselijke resten en archieven in hun bezit. Van wie zijn dit culturele erfgoed en deze menselijke resten? Zou dit moeten worden teruggegeven aan de landen waar het vandaan komt? Bambi Ceuppens, antropoloog en curator van het Koninklijk Museum van Midden-Afrika in Tervuren, en filosoof Bado Ndoye gaan dinsdag 16 april in op dit onderwerp tijdens een lezing in LUX Mariënburg in Nijmegen. De lezing getiteld ‘Who Owns Displaced African Objects?’ is van 20.00 tot 21.30 uur.

Het Koninklijk Museum van Midden-Afrika (AfricaMuseum) in Tervuren opende zijn deuren in 2019, na vijf jaar gesloten te zijn geweest. Het heeft de grootste collectie uit het Democratische Republiek Congo, een voormalige Belgische kolonie, in de wereld. De collectie omvat onder andere geologische exemplaren, archeologische objecten, films, foto’s en historische archieven. Het huidige debat over het teruggeven van deze spullen focust voornamelijk op het materële culturele erfgoed in musea. Bambi Ceuppens gebruikt de huidige discussies in België en Congo als uitgangspunt voor het bespreken van de complexiteit waarmee deze discussies gepaard gaan. Hierbij wordt er rekening gehouden met de verschillende visies van Afrikaanse activisten die in Afrika wonen en die van diegene die ergens anders wonen. Hoe ga je goed om met de koloniale geschiedenis? Hoe moeten we vandaag de dag omgaan met deze erfstukken uit het koloniale verleden? Na de lezing gaan Bambi Ceuppens en filosoof Bado Ndoye met elkaar in gesprek, onder leiding van filosoof Philip van Haute van de Radboud Universiteit. De voertaal is Engels.

Entree 7,50 euro (medewerkers RU en Alumni Benefits Card-houders betalen 5 euro. Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis).