Afbeelding

InScience Nijmegen in teken van Kunstmatige Intelligentie

Algemeen

Nijmegen - InScience is het internationale festival voor de wetenschapsfilm. Het International Science Film Festival Nijmegen is van woensdag 7 tot en met zondag 11 november in en rondom LUX Nijmegen. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, internationale topwetenschappers die hun nieuwste inzichten delen en interactieve programma’s waarbij je zelf kan deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

De vierde editie van InScience staat in het teken van Kunstmatige Intelligentie en de consequenties daarvan voor de samenleving. InScience toont de discussie rond de toepassingen en ontwikkelingen en zoomt in op de kansen, de gevaren en de dilemma’s van de zich exponentieel ontwikkelende technologie.

Met 62 wetenschapsfilms vertoont het festival een recordaantal films. Daarvan zijn er 21 voor het eerst in Nederland te zien. Alle films worden begeleid met verdiepende gesprekken waarbij wetenschappers en filmmakers met het publiek in gesprek gaan. InScience opent met de wetenschapsdocumentaire AlphaGo. De documentaire volgt de onderzoeksgroep Deep Mind terwijl die het programma ontwikkelt dat de wereldkampioen van het bordspel Go uiteindelijk zal verslaan.

In het competitieprogramma dingen de twintig beste wetenschapsdocumentaires die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, mee naar de NTR Audience Award. De studentenjury, bestaande uit studenten van de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Hochschule Rhein Waal, reikt de Student Jury Award uit aan de film van hun keuze. De winnende films worden op zondag 11 november bekend gemaakt tijdens de awardshow.

Bibliotheek de Mariënburg is tijdens InScience het festivalhart als het gaat om wetenschappelijke experimenten en Virtual Reality. InScience presenteert een VR-bioscoop waar bezoekers de wetenschap ervaren met de nieuwste VR-films. Daarnaast vinden er verspreid door de bibliotheek onderzoeken plaats waar bezoekers kunnen deelnemen aan wetenschappelijke experimenten.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.insciencefestival.nl of aan de kassa van LUX Nijmegen. Het programma is te zien via www.insciencefestival.nl/program.

Afbeelding
Afbeelding