Gewapend met een verse dosis juridische kennis helpen Reni van den Hurk (links) en Lhoyce Janssen kinderen en jongeren bij eenvoudige vragen en complexe casussen.
Gewapend met een verse dosis juridische kennis helpen Reni van den Hurk (links) en Lhoyce Janssen kinderen en jongeren bij eenvoudige vragen en complexe casussen. "Wij staan op een zo laagdrempelig mogelijke manier onze jonge cliënten bij." (foto: Jimmy Israël)

Hulp voor jeugd bij juridische problemen

Algemeen

Nijmegen - “Volwassenen weten vaak wel de weg naar een advocaat of juridisch adviesbureau te vinden. Dat is bij kinderen en jongeren veel minder het geval. Met vijfentwintig rechtenstudenten staan wij klaar om vrijwillig hulp te bieden als je vragen hebt over jouw rechten en plichten.”

“Kinderen en jongeren zijn extra kwetsbaar, omdat zij veel minder goed de gang naar een advocaat weten te vinden. Ze zijn afhankelijk van een ouder of voogd en het is dan moeilijk om los van hen juridische hulp te vinden als het bijvoorbeeld juist om ouderlijk gezag gaat”, vertelt Lhoyce Janssen (22). Ze is bestuurslid van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in Nijmegen en derdejaarsstudent Nederlands recht aan de Radboud Universiteit. “Het is ook een enorme drempel, want als je met een juridisch probleem zit is dat al eng genoeg. Naast de kindertelefoon zijn er niet veel laagdrempelige instanties waar kinderen terechtkunnen en voor hen willen wij er zo goed mogelijk zijn.”

Reni van den Hurk (20) is tweedejaarsstudent European Law, ook aan de RU. Zij vindt het leuk om het geleerde al in een vroege fase van haar studie toe te passen. “Wat je niet weet moet je uitpluizen. Die combinatie maakt het leuk én leerzaam. Daarnaast geeft het veel voldoening als je op mag komen voor de belangen van een ander en diegene effectief vooruit helpt. Soms komen kinderen bij ons, waarvan de ouders gescheiden zijn. Als ze niet blij zijn met de omgangsregeling helpen wij bijvoorbeeld met het opstellen van een brief voor de rechter. In negenennegentig procent van de gevallen wordt de zaak aangenomen en dat geeft aan dat de Kinder- en Jongerenrechtswinkel erg serieus wordt genomen. Ook bij eenvoudige vragen over bijbaantjes en geldzaken kijken wij graag waar je recht op hebt. Daarnaast geven wij in justitiële jeugdinrichting Hunnerberg voorlichting aan jongeren over het strafrecht.”

Inmiddels bestaat de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Gelderland meer dan vijfentwintig jaar. Met meer dan tweehonderd casussen per jaar bedienen de vrijwilligers hun jonge cliënten uit heel de provincie. “Niet elke casus is even eenvoudig en gelukkig hebben wij een netwerk van advocatenkantoren dat ons bijstaat als wij er niet uitkomen. Veel van deze professionele juristen zijn zelf ook begonnen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel en dragen het initiatief nog steeds een warm hart toe. Zo weet je zeker dat je altijd correct advies krijgt, hoe complex jouw vraag ook lijkt.”

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel is telefonisch bereikbaar (ma. en wo. 14.00-17.00 uur) op 024-3601733 of per mail via info@kinderrechtswinkelgelderland.nl. Meer info op www.gelderland.kjrw.eu.