Elayis Tavsan. (Foto: Broer van den Boom/Orange Pictures)
Elayis Tavsan. (Foto: Broer van den Boom/Orange Pictures)

Inktzwarte zondag moet niet afstralen op uitstekende seizoenstart van NEC

Algemeen

“Doodzonde”, zo omschreef de commentator van voetbalzender ESPN de voetbalzondag in Nijmegen. Hij was een van de weinigen in heel Nederland die ook nog aandacht had voor het voetbaltechnische verhaal zondagmiddag. Want, hoe terecht ook, NEC beleefde afgelopen weekend een inktzwarte zondag. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Behalve op het veld.

Want dat moeten we niet groter maken dan het is. NEC, de kersverse promovendus, ontving in eigen huis een ploeg die zelfs op Europees niveau indruk maakt. Dat daar met 0-1 van wordt verloren, door een uiterst discutabel doelpunt, is geen schande te noemen. Alles wat daar omheen gebeurde wel. Maar belangrijk is om dit niet af te laten stralen op de selectie.

Want die draaien een goed seizoen. Elf punten uit negen wedstrijden levert nog altijd een respectabele plaats in de middenmoot op. Op bezoek bij FC Twente aanstaande zondag (12:15 uur) kan NEC zich mooi meten met weer een subtopper. De kater na de nederlaag tegen Vitesse heeft even doorgewerkt, maar al vrij snel gingen de neuzen weer dezelfde kant op: vooruit.

Kinderlijke fout

Na de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, waarin spits Ali Akman zijn afspraken niet nakwam waardoor al vroeg de openingstreffer viel voor de bezoekers, greep hoofdtrainer Rogier Meijer hard in. Sindsdien moet de Turkse aanvaller het doen met korte invalbeurten. 

Het zou zomaar kunnen dat Meijer net zo onverbiddelijk is voor zijn aanvoerder. Édgar Barreto liet zich zondag op kinderlijke wijze uitspelen bij de winnende goal en na afloop sprak Meijer zich al openlijk uit over de kinderlijke fout van de routinier.

Vraagtekens

Als Barreto terugkeert naar de bank, zou Meijer zomaar terug kunnen vallen op de opstelling waarin NEC aan het begin van het seizoen opereerde. Dan keert Dirk Proper na een maand blessureleed terug in het elftal, start Mikkel Duelund vertrouwd vanaf de 10-positie en staan er drie spelers voorin. 

Echte schutter

De nieuwe Spaanse spits Pedro Ruiz lijkt Akman al voorbij in de pikorde en is een echte schutter. Elayis Tavsan is al meermaals gewogen, maar lijkt toch echt te licht op dit moment. 

Genoeg vraagtekens dus, die zondagochtend allemaal beantwoord zullen worden.