Lezing over roofkunst en restitutie

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Sophie Olie geeft dinsdag 9 november een lezing over roofkunst en restitutie. Dit doet zij op uitnodiging van  Kunsthistorische Kring Nijmegen en heeft plaats in het Elinor Ostromgebouw aan de Heyendaalseweg 141 in Nijmegen. De lezing is ook online te volgen via Zoom. U kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek of online bijwonen van de lezing. Aanvang 19.30 uur. Entree: 3-5 euro, studenten en scholieren gratis (op vertoon studentenkaart of scholierenkaart of strippenkaart)

 Olie adviseert als zelfstandig kunsthistorica musea en particulieren op het gebied van kunstvoorwerpen die vanaf 1933 zijn verworven en waarbij het mogelijk om ‘roofkunst’ in de Tweede Wereldoorlog gaat.

Vanaf 1933 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er op grote schaal kunstschatten geroofd, geconfisqueerd of aangekocht door het Naziregime ten behoeve van de kunstcollecties van hooggeplaatste nazi’s als Hitler en Göring. Vooral Joodse galeriehouders of kunstbezitters werden hiervan het slachtoffer. Na de oorlog kwamen de onrechtmatig verhandelde of verkregen kunstobjecten onder beheer van de Nederlandse Staat. Al sinds de jaren ’40 wordt getracht de rechtmatige eigenaars te vinden van de teruggekomen kunst. Ook vandaag de dag wordt er nog restitutiebeleid gevoerd met als doel om kunst die onvrijwillig is afgestaan te retourneren aan (de erven van) de rechtmatige eigenaren. Via herkomstonderzoek wordt geprobeerd vast te stellen of er sprake is van roof, confiscatie of een gedwongen verkoop. Wanneer dit het geval is, komen deze objecten in aanmerking voor restitutie.  

Olie neemt het publiek tijdens haar lezing mee in het verhaal van de schaduw die de Tweede Wereldoorlog werpt over onze Nederlandse museale collectie. Ze zal ingegaan op hoe er door de bezetter tijdens de oorlog kunst buitgemaakt werd en hoe Nederland na de oorlog voorwerpen probeerde op te sporen en terug te geven, een taak die met het verstrijken van de tijd alleen maar moeilijker wordt. 

Meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op https://www.ru.nl/letteren/faculteit/over-de-faculteit/departementen/kunstgeschiedenis/vm/kunsthistorische-kring-nijmegen/strippenkaart/)