Lezing over middeleeuwse manuscripten

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Op dinsdag 8 maart verzorgt professor Kathryn Rudy de lezing ‘Women vs. Machines: Manuscripts made in Delft, 1420-1520’. Deze lezing wordt gegeven in het Elinor Ostromgebouw (eerste verdieping, zaal 610) aan de Heyendaalseweg 141 in Nijmegen. Van 19.00 - 19.30 uur inloop. De lezing is van 19.30 tot 20.30 uur. Voertaal Engels. Aanmelden: via www.ru.nl/kkn.

In de late Middeleeuwen produceerden de kloosters in Delft honderden manuscripten, waarvan er nog minstens 150 overgeleverd zijn. Professor Rudy is de eerste die deze manuscripten uitgebreid aan bod laat komen, na ze meer dan tien jaar uitgebreid bestudeert te hebben. De manuscripten hebben uitzonderlijk rood en blauw penwerk decoratie en wat onhandige figuren, wat misschien de reden is waarom deze manuscripten nog geen onderdeel waren van een grote expositie.

De hoeveelheid overgeleverde manuscripten uit Delft geeft ons de mogelijkheid om belangrijke vragen te stellen: welke rol speelde de kloostergemeenschap bij de productie? Hoe werkten de verschillende orden samen en beconcurreerden zij elkaar? Hoeveel manuscripten werden voor leken gemaakt en hoeveel manuscripten werden voor eigen gebruik gemaakt? Hoe verliep de interactie met professionele miniaturisten? Hadden de producten van verschillende kloosters verschillende waardes? Is penwerk een soort van branding? Hoe gingen de vrouwen de concurrentie van de drukmachines te lijf? Om antwoord te geven op deze vragen, zal professor Rudy kwantitatieve analyse toepassen op de kalenders en varianten daarvan, een analyse van de teksten, de schriften, het penwerk en andere decoratie.

Entree: 5 euro. Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card). Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)