Discussie over de vraag: Hoe Fair ben jij?
Discussie over de vraag: Hoe Fair ben jij?

Hoe Fair ben jij?

Algemeen

NIJMEGEN - Vind jij het belangrijk dat mensen naar elkaar omzien? Vind je het milieu en klimaat belangrijk? Het is deze week Fairtrade week. Daarom ging woensdag 11 mei een aantal leden van de werkgroep Fairtrade Gemeente Nijmegen in gesprek met voorbijgangers in de Lange Hezelstraat. Met een weegschaal, wat ‘groene en rode’ stenen en de vraag ‘Hoe Fair ben jij?’ werd afgewogen welke principes mensen hebben en welke acties daaruit wel of niet volgen. 

De meerderheid van de deelnemers kon nog makkelijk een ‘groene’ steen leggen wanneer het ging om bovengenoemde vragen rond zorgen voor elkaar en de aarde. Roel Veron van Huis van Compassie legt uit dat het gedurende het sociaal experiment steeds lastiger werd. “In hoeverre zetten mensen hun principes om in actie als het hen ook wat kost? 

Ben je bijvoorbeeld bereid om de echte en eerlijke prijs voor producten te betalen, ook als dit betekent dat producten duurder worden? En stop je met het drinken van je favoriete thee als je weet dat theeboeren worden uitgebuit? De meeste mensen wisten niet of de kleding die ze droegen door kinderen of volwassenen was gemaakt. Of hoeveel liter water nodig was om hun spijkerbroek te produceren. 10.000 liter water!!”

“Er is geen goed of fout antwoord”, aldus Melissa Cooke, lid van de werkgroep vanuit Huis van Compassie, “In deze week willen we met mensen stilstaan bij de impact die onze acties hebben op de wereld. En hoe je met je dagelijkse keuzes al een impact kunt hebben. Ik vond het heel mooi hoe mensen eerlijk vertelden over de strijd die dit soms oplevert. Bijvoorbeeld een student die heel bewust in het leven staat, maar aangeeft niet altijd het budget te hebben om de soms duurdere producten te kopen. Door samen in gesprek te gaan zetten we elkaar aan het denken over hoe we in de wereld naar elkaar om kunnen zien en welke keuzes we bereid zijn te maken.”

De werkgroep Fairtrade Gemeente Nijmegen wordt getrokken door het Huis van Compassie, de Protestantse Kerk Nijmegen en De Wereldwinkel Nijmegen. Meer informatie over dit initiatief vind je op www.fairtrade-nijmegen.nl