Een moment van stilte en bezinning bij de afbeelding van de heilige Titus Brandsma.
Een moment van stilte en bezinning bij de afbeelding van de heilige Titus Brandsma. Foto: Eric van Haalen
Foto-reportage

Heiligverklaring Nijmeegse hoogleraar Titus Brandsma

Algemeen

NIJMEGEN - Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat de Nijmeegse hoogleraar en pater karmeliet Titus Brandsma overleed. Zondag 15 mei is Brandsma in Rome door paus Franciscus heilig verklaard. Paus Franciscus verklaart de Nederlandse pater heilig vanwege het wonder van de genezing van pater Driscoll. Burgemeester Bruls was in Rome, in Nijmegen was er een bijeenkomst in de Titus Brandsma Gedachteniskerk. In een nabij geleden zaaltje waren belangstellenden middels de tv verbonden met Rome. 

Titus Brandsma werd op 26 juli 1942 door een injectie in het concentratiekamp Dachau om het leven gebracht. In januari van dat jaar was hij door de Duitse bezetter opgepakt omdat hij de redacties van katholieke kranten had aangemoedigd niet mee te werken aan NSB-propaganda. Via de strafgevangenis in Scheveningen, het kamp Amersfoort en de strafgevangenis in Kleef kwam hij in Dachau terecht, waar hij zwaar werd mishandeld.

Samen met de rector magnificus en een afvaardiging van de Radboud Universiteit Nijmegen was burgemeester  Bruls aanwezig bij de bijzondere viering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. “De in Friesland geboren Titus Brandsma was Rooms-Katholiek en trad op jonge leeftijd toe tot de Karmel-orde. Hij heeft daarna een belangrijk deel van zijn leven in Nijmegen doorgebracht. Tot zijn tragische dood in 1942 was hij 20 jaar hoogleraar aan (toen nog) de Katholieke Universiteit Nijmegen. En in 1932-1933 was hij ook rector magnificus. Hij was een man van het geloof, maar ook iemand die midden in de maatschappij stond. Brandsma was dapper en inspirerend, een verzetsheld, iemand die veel heeft betekend voor onze stad en voor de vrijheid. En volgens mij weet een groot aantal Nijmegenaren dat als geen ander. Want toen onze stad 2000 jaar bestond in 2005, heeft u met duizenden stemmen gezorgd dat hij winnaar werd van de verkiezing Grootste Nijmegenaar aller tijden. En terecht”, schreef Bruls eerder in zijn wekelijkse column in De Brug Nijmegen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding