De buurtbewoners weten het zeker: Stenen eruit, GROEN erin!
De buurtbewoners weten het zeker: Stenen eruit, GROEN erin! Foto: David van Haren

Dertig nieuwe geveltuinen in de benedenstad

Algemeen

NIJMEGEN - Bewoners van de Nijmeegse benedenstad hebben zaterdag 14 mei hun straat vergroend. Samen met hun buren legden ze dertig geveltuinen aan. De actie werkte aanstekelijk, spontaan meldden buurtbewoners zich voor de tweede doedag in september. De actie is een initiatief van Hartje Nijmegen in samenwerking met Operatie Steenbreek Nijmegen en NL Bloeit!

Tijdens de eerste geveltuintjes doedag gingen bewoners van de Oude Havenstraat, Kloosterstraat, Bottelstraat, Halvegas, Kloosterhof en Van Berchenstraat aan de slag met de aanleg van dertig geveltuinen. “Te gek hoeveel mensen er meedoen!”, reageert Juliëtte Martens enthousiast. Ze woont met Tein en zoontje Koos aan de Halvegas: “Het is hier best stenig, van ons mag het wel wat groener. Dat is beter tijdens hoosbuien én er komen meer vogels en bijen. Ons zoontje van 14 maanden is gek op alles wat vliegt.”

Goed toeven

Ze hoorde van de doedag via Peter Bökkerink, die bij haar om de hoek in de Bottelstraat woont. Samen met buurman Matthias Meijer wist hij flink wat buren mee te krijgen. “Dit is heel goed voor de betrokkenheid in de straat.” Hij is blij met de insteek van de actie. “Denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Met als resultaat een buurt die leefbaarder, groener en mooier is en waar het goed toeven is.”

Iets verderop legde Boudewijn Naaijkens voor zijn bedrijfspand twee geveltuinen aan. Dat deed hij samen met vier medewerkers. “Groen is goed voor de werksfeer”, vertelt hij. “Als je de hele dag achter je computer zit, is groen om je heen veel beter voor je energielevel dan een wit kantoor met alleen maar een bureau en stenen om op uit te kijken.”

Vervolg in september

Operatie Steenbreek en NL Bloeit! zorgden deze dag voor plantjes, materiaal, begeleiding , gezelligheid en een lunch. Op zaterdag 24 september (Burendag) is er een tweede geveltuintjes doedag voor en met bewoners van de binnenstad. Het doel is dat de binnenstad uiteindelijk minimaal 100 geveltuintjes rijker is na deze twee doedagen.

Het groen in het stadscentrum scoort nu een matige voldoende (bron: Stadscentrummonitor 2020-2021). Dat kan en moet natuurlijk beter. En daar kunnen bewoners van de binnenstad ook aan bijdragen. Door de aanleg van geveltuintjes komen er meer vogels en vlinders en wordt de binnenstad ’s zomers minder heet en is er na een hoosbui minder wateroverlast. Ook ziet een straat met meer groen er een stuk gezelliger uit.

Aanmelden voor de tweede doedag op 24 september kan via www.debastei.nl/geveltuin

Een groene geveltuin in wording.