Marijn van Klingeren bij het veldje met honingbessen.
Marijn van Klingeren bij het veldje met honingbessen.

Opening eerste Nijmeegse plukroute in de wijk Meijhorst

Algemeen

NIJMEGEN - Bramen, bessen, frambozen, hazelnoten, appels, tamme kastanjes en veel meer. De wijk Meijhorst is een heuse plukroute rijker. Op vijf verschillende plekken in de wijk zijn vaste planten en bomen geplant. Het bijzondere is dat ze allemaal producten voortbrengen die eetbaar zijn. En bij veel plekken zijn insectenhotels neergezet of hangen vogelhuisjes.  

Door Marcel Witlox

Initiatiefneemster Marijn van Klingeren: “Door de aanleg van de plukroute vergroten wij in deze wijk de biodiversiteit. We laten ook meteen mensen kennis maken met veel eetbare soorten. Je kunt meer eten dan je zou denken! Zo kunnen we ook gezonde voeding onder de aandacht brengen. Voeding die de bewoners zelf kunnen plukken. Hoe leuk is dat! De plukroute is voor iedereen toegankelijk.”

Participatie

De plukroute is ontwikkeld samen met de buurtbewoners en met financiële steun van gemeente en provincie. “Het aanplanten en het onderhoud worden deels door de buurtbewoners zelf gedaan. Het past goed in het participatieproject omdat bewoners elkaar zo kunnen ontmoeten en samen aan de slag kunnen gaan. Sommige wijkbewoners hebben eenmalig meegeholpen bijvoorbeeld met het aanplanten, anderen zijn vaker actief. Zo zal binnenkort weer onkruid moeten worden verwijderd.”  

Ondanks de droogte van de afgelopen weken (de meeste planten en bomen zijn reeds in oktober/november vorig jaar geplant) staat het grootste deel van de aanplant niet te verpieteren. Hier en daar staat het gras hoog en moet je goed kijken waar de eetbare planten staan maar er zijn zelfs al eetbare vruchten te bekennen, zoals bij de honingbes. Maar laten hangen is wel het advies, de bessen zijn nog wat te zuur.

Naast bekende struiken en bomen kom je ook wat minder bekende soorten tegen. Kauwend op een boomblad duurt het even tot de smaak tot me doordringt. Wat het is? Een blad van de Franse uiensoepboom. Een keer raden waar het naar smaakt...

Bij basisschool de Meiboom staat een heuse mini boomgaard. “Natuurlijk aangeplant met hulp van de leerlingen. Wellicht krijgen die ook nog een rol bij het onderhoud. En het worden geen hoge bomen want je moet het fruit wel kunnen plukken.”

Handig: bij veel soorten staat of hangt een informatiebordje dat je meer informatie geeft over de desbetreffende soort. En via de QR-code kom je terecht op een website waarop smakelijke recepten staan!

Soms heb je niet eens in de gaten dat je bij een onderdeel van de plukroute staat. Als je de wijk binnenkomt en je gaat richting het wijkcentrum dan zijn langs de weg lindebomen geplant. Ook eetbaar en zeker een groene aanwinst voor de wijk.     

Die eerste Nijmeegse plukroute wordt zondag 22 mei officieel geopend. Tijdens de opening wordt het informatiebord onthuld en heeft er een rondleiding plaats langs de vijf plukrouteplekken. Wil je erbij zijn? De opening is om 11.00 uur in de 52ste straat in Meijhorst.

Voor meer informatie kijk op de website www.plukroute.nl.

Afbeelding
Afbeelding