Met groot materieel worden de tegels opgehaald.
Met groot materieel worden de tegels opgehaald. Foto: David van Haren

Tegelophaaldagen Dar en Steenbreek groot succes

Algemeen

NIJMEGEN - Dertig huishoudens hebben gebruikgemaakt van de eerste ronde tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek. Op 10, 11 en 18 juni haalde Dar gratis de tegels op bij inwoners van de wijken Sint Anna, Hatertse Hei, Grootstal en Hatert. In oktober volgt een tweede ronde, dan in de wijken Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil. 

Op vrijdag 10 juni gingen de tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek van start in de Opaalstraat in de wijk Hatert. Bewoner Paul Vos (53) was zichtbaar opgelucht dat de stapels stenen uit zijn voortuin werden opgehaald. “Ik ben hier echt heel blij mee!” De tegels komen uit zijn achtertuin, die hij eerder al vergroende. “Tot die tijd zaten we daar nooit. Onze tuin ligt op het zuiden en met die stenen was het er ‘s zomers veel te warm. Ik geloof dat het wel zes graden scheelt. We merken echt verschil.”

Geïnspireerd door de groene voortuin van zijn buurvrouw, wilde Paul Vos de stenen uit zijn voortuin ook wel weghalen, maar daar lagen de tegels uit de achtertuin nog opgestapeld. “Nu die weg zijn, kan ik hier eindelijk ook aan de slag.” Voor deze tegels wil hij later de Steenbreek tegeltaxi inschakelen. Die haalt (onder bepaalde voorwaarden) het hele jaar tegels op bij Nijmegenaren die hun tuin vergroenen.

In het najaar - op 7 en 8 oktober - zijn er opnieuw Dar tegelophaaldagen, maar dan in de wijken Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil. Aanmelden voor deze tegelophaaldagen kan als je tegels vervangt door groen. De aanmelding voor deze twee data gaat in september van start (houd hiervoor www.dar.nl/steenbreek in de gaten). Oktober is de maand van het vergeten plantseizoen. Door aan te planten in de herfst, neem je een voorsprong op de lente en kun je al vroeg in het voorjaar genieten van een groene en bloeiende tuin. Informatie over vergroenen van tuin: www.steenbreeknijmegen.nl.

NK Tegelwippen

“Nijmegen doet mee met het NK Tegelwippen 2022. We gaan de strijd aan met Arnhem en ruim honderd andere Nederlandse gemeenten. De gemeente die vóór 31 oktober de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Door samen zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen kun je vaker genieten van vlinders en vogels. Ook is een groene leefomgeving goed voor je gezondheid. Bovendien zorgt een groene tuin voor verkoeling in de zomer en kan regenwater bij hoosbuien goed weglopen. Zo werken we samen aan een groene stad. En helpen we Nijmegen naar de overwinning bij het NK Tegelwippen!”

Afbeelding