Bio ethanol haard
Bio ethanol haard

Duurzaam wonen, nu en in de toekomst

Algemeen

Prachtig wonen in de Nijmeegse wijk de ‘Hart van Waalsprong’. Wie wil dat nu niet? Deze wijk is momenteel volop in ontwikkeling en er wordt flink gebouwd. Mooie plannen zijn er gemaakt, van een energieneutraal winkelcentrum met leuke winkels tot gezellige horecagelegenheden en duurzame appartementen.

Zo bent u verzekerd van lekker intiem en energiezuinig wonen op een mooie en bruisende plek in Nijmegen. De bijzonder groene leefomgeving doet de rest. Daarom is ‘Hart van Waalsprong’ ook niet zomaar een ‘standaard’ project. Je kan er lekker comfortabel en, nog belangrijker, gasloos wonen. 

Gasloos wonen
De vraag naar gasloos wonen stijgt, zeker nu er vanuit de overheid meer aandacht voor is en de gasprijzen de laatste maanden flink zijn gestegen. Een maandelijks termijnbedrag van meer dan 500 euro voor een eengezinswoning is geen uitzondering meer. Gelukkig zijn er veel oplossingen waarmee je duurzaam kunt wonen en toch nog kunt genieten van gezellige sfeer én warmte. De sfeer waar bijvoorbeeld een gashaard of houtkachel voor kan zorgen. Maar dit is geen optie meer bij een gasloze woning of appartement zonder rookkanaal.

De oplossing
Ook in de haarden- en kachelwereld zijn er een aantal mooie ontwikkelingen gaande. Neem bijvoorbeeld de bio-ethanol haard. Bij een grote groep mensen nog vrij onbekend maar deze relatief nieuwe haard sluit naadloos aan bij een duurzame woning. De bio-ethanol brandstof heeft een biologische oorsprong en wordt gemaakt van bijvoorbeeld maïs, tarwe, suikerbieten of rogge. Bij de verbranding ervan komt nauwelijks schadelijke kooldioxide vrij. Hierdoor is de bio-ethanol haard een erg duurzame én zeer milieuvriendelijke haard.

De voordelen
* Bij een bio-ethanol haard is een rookkanaal overbodig. De haard stoot geen (schadelijke) stoffen uit en hoeft daardoor niet te worden aangesloten op een rookgasafvoerkanaal. Deze haard kan dus worden geplaatst in elke woning.
* Bio-ethanol is een schone én natuurlijke brandstof. Hierdoor is het een van de meest milieuvriendelijke haarden op dit moment.
* Eenvoudig in gebruik, daar staat de bio-ethanol haard om bekend. De bio-ethanol haalt u in (kleine) flessen en vult u aan wanneer het reservoir leeg is.

De nadelen
* Ventileren is noodzakelijk. Om een bio-ethanol haard goed te laten branden is het verstandig om te zorgen voor verse lucht. Bijvoorbeeld via een openstaand raam.
* Als de haard buiten wordt geplaatst dan ontstaat er bij teveel wind een onrustig en instabiel vuurbeeld.